Bastuholmskartor från Kvarkenträffen 1975 och 2015. Åke Strandberg och Håkan Gädda ritade den första, tillsammans med Ingmar Bäckström som är banläggare för årets final. Femmans meste kartritare Alf Grop från Södra Vassor har gjort flera uppdateringar genom åren.[/caption] Kuni 18.7.2015 AV BO BEIJAR OCH ALF GROP
40-årsjubileum i Bastuholmsskogen
Finalen på Kvarkenträffen 2015 avgörs i samma terräng som det tävlades i 1975 – då på en av IF Femmans första specialkartor för orientering, Bastuholmbladet. Det var också då som en av Femmans genom tiderna bästa orienterare, Peter Ivars, gjorde sina första vägval med karta och kompass.
[caption id="attachment_437" align="alignnone" width="937"] Bjarne Wiik, Bo Beijar och Peter Ivars vann tillsammans med Roland Villför herrarnas DM-stafett 1981 med ett rent juniorlag – från Vassor och Kuni. Peter Ivars blev som bäst sexa i VM och bronsmedaljör i stafett. (Foto ur Vasabladets arkiv)[/caption]Den nya kartan var tryckt i fyra färger, men åtföljdes redan 1977 av en betydligt förstorad Kunikarta i sexfärgstryck. På den arrangerades FSOM, det finlandssvenska orienteringsförbundets mästerskap.Den fina terrängen och kartorna bidrog till att fostra flera generationer framgångsrika orienterare i Kuni och Södra Vassor. Hösten 1985 kom Peter Ivars till Kuni-Vassor skola med en bumerang och berättade om sitt första VM-äventyr i Australien. Det fick den då 10-årige Mats Haldin att börja orientera.
[caption id="attachment_434" align="alignnone" width="827"] Mats Haldin, född samma år som Bastuholmbladet kom till, hejas fram av tränaren Roland Villför och pappa Torvald på VM i Schweiz 2003. Där lyfte den tiofaldige VM-deltagaren Finland till silver på sista sträckan i stafetten. (Foto: Erik Borg)[/caption]Bastuholmen har senare stått värd för finländska mästerskap för 35–80-åringar (1992) och flera Kvarkenträffar, distriktsmästerskap och skärmträffar. I samma terräng finns Kuni vandringsled, som såg dagens ljus sommaren 2007. Redan under det första halvåret vandrade cirka 1000 personer leden, som består av norra slingan på 6,2 km och södra slingan på 7,9 km. Hela leden som en slinga mäter 12,5 km.
[caption id="attachment_435" align="alignnone" width="640"] Orienterarnas tränings- och tävlingsmarker öppnar sig för motionärer och bärplockare på Kunileden. Det är den första av tre vandringsleder som Bo Beijar skapat. (Foto: Ingmar Bäckström)[/caption]Kunileden har besökts av vandrare från i första hand Finland, men också Mellaneuropa, USA och Kanada. Leden går via Märkenkall som är en av Korsholms högsta punkter och via en grotta i en mycket omväxlande och naturskön terräng. Till dags dato har Kunileden haft drygt 5000 besökare.
Lycka till i Bastuholmsskogarna! ]]>