header

Kuninkaan Sormus

Kuninkaan Sormus on kiertopalkinto naisten ja miesten pääsarjoissa IF Femmanin tärkeimmässä suunnistustapahtumassa. Sormukset luotiin vuonna 2006, jolloin voittajina olivat maajoukkuesuunnistajat ja MM-mitalistit Mats Haldin ja Minna Kauppi. Vuodesta 2007 alkaen sormukset ovat tavoiteltavina Merenkurkun Rastipäivillä, jotka IF Femman järjestää yhdessä Vaasan Suunnistajien ja Malax IF:n kanssa.

IF Femmanin kuninkaalliset sormukset syntyivät Anders Vestergårdin  aloitteesta ja on luotu pohjalaisgraniitista, Isonkyrön rautatieaseman sokkelikivestä. Muotoilusta vastaavat vaasalaistaiteilija Ragna Weegar sekä Tervajoen Kiviveistämö. Alustana on vassorilaista leppää, puuseppänä Bertil Rabb. Vaasan Hovisepät ovat laatineet kaiverrukset ja muistolaatat.

Idea klassikkotarinasta

Kiertopalkinnon idea on lähtöisin uusikaarlepyyläissyntyisen 1800-lukulaiskirjailijan Zacharias Topeliuksen klassikosta Välskärin kertomukset. Tässä isokyröläinen maalaisneitonen antaa kuparisen sormuksen Kustaa II Adolfille, Vaasan kaupungin perustajan Kaarle IX:n pojalle ja Kustaa Vaasan pojanpojalle.

Välskärin kertomusten sormuksen sisällä luki RRR, joka on lyhenne latinan kielen sanonnasta Rex Regi Rebellis, eli kuningas on kuninkaan pahin vastustaja. Tämä pätee huippusuunnistajallekin, niin kuin meille jokaiselle.

Tuo onnea mukanaan

Kuninkaan Sormuksen sanottiin tuovan onnea ja menestystä kantajalleen kaikessa, sodasta rakkauteen – kunhan hän puhui totta. Välskärin kertomuksissa sormus kiersi kuninkaallisissa ja pohjalaisissa suvuissa 150 vuotta. IF Femmanin kiertopalkinnoissa on tilaa 36 nimikaiverrukselle.

Ensimmäisinä huippusuunnistajina nimensä sormuksiin saivat Mats Haldin ja Minna Kauppi, jotka voittivat Femman-Sprintin, Huippuliigakilpailun Vanhassa Vaasassa launataina 27. toukokuuta 2006. Televisioitu liigakilpailu, jonka lähtö ja maali sijaitsivat paikalla jolla sekä Mustasaaren että Vaasan historia sai alkunsa, oli kolmoisjuhla. Kaksikymmentä vuotta oli kulunut Femmanin ensimmäisestä Jippo-suunnistuksesta, kymmenen vuotta seuran järjestämästä kansainvälisestä Park World Tour-avauskilpailusta, ja samalla Vaasan kaupunki täytti 400 vuotta.

Voittajat

Vuosi  Kilpailupaikka Naiset Miehet
2006 Huippuliiga: Vanha Vaasa Minna Kauppi Mats Haldin

2007

Merenkurkun rastipäivät: Höstvesi, Södra Vallgrund, Petolahti Heini Wennman Juha-Matti Huhtanen
2008 Merenkurkun rastipäivät: Raippaluoto, Majors, Kärklax Saara Norrgrann Mats Dahlen
2009 Merenkurkun rastipäivät: Sulva, Laihia, Kuni Mia Smeds Heikki Istolahti
2010 Merenkurkun rastipäivät: Öjberget, Lålax, Havras Saara Norrgrann Kim Fagerudd
2011 Merenkurkun rastipäivät: Sulvan niittyjä. Alholm, Kappelinmäki Anu Åkerman Mikko Patana
2012 Merenkurkun rastipäivät: Björnholmen, Böle, Lotlax Josefine Engström Kim Fagerudd
2013 Merenkurkun rastipäivät: Västervik, Norrvalla, Sulva Salla Fagerudd Pasi Ikonen
2014 Merenkurkun rastipäivät: Komossa, Ribäcken, Munsmo Marika Teini Pasi Ikonen
2015 Merenkurkun rastipäivät: Långmossa, Öjen, Kuni Salla Fagerudd Kim Fagerudd
2016 Merenkurkun rastipäivät: Söderfjärden, Kuckus, Björknäs Saara Norrgrann Frederic Tranchand
2017 Merenkurkun rastipäivät: Kalapää, Kolina, Saarenpää Kirsi Nurmi Fredric Portin
2018 Merenkurkun rastipäivät: Majorsinmäki, Vesitorninmäki, Tuckor Saara Norrgrann Mikko Patana

Tukijat

Kiitos kaikille jotka ovat tukeneet kiertopalkintojen syntyä: Ragna Weegar Tervajoen Kiviveistämö Bertil Rabb Kyrönmaan Osuuspankki, POP Vaasa Isonkyrön kunta Korsholms Måleriservice, Vassor T & J Holmback, Maalahti Ateljé Sumppis, Vaasa Hovisepät Yvonne Hoffman Meta Sahlström, Österbottens Traditionsarkiv Håkan Andersson, Svenska Litteratursällskapet, Topeliusseura Käsikirjoitus: Anders Vestergård]]>