header

Konungens Ring

Konungens Ring är ett vandringspris till segrarna i damernas och herrarnas huvudklass vid IF Femmans största orienteringsarrangemang för året. Ringarna kom till år 2006 och vanns där av landslagsorienterarna och VM-medaljörerna Mats Haldin och Minna Kauppi. Från och med år 2007 står de på spel vid tredagarstävlingen Kvarkenträffen, som IF Femman arrangerar tillsammans med Vaasan Suunnistajat och Malax IF.

IF Femmans kungliga ringar tillkom på initiativ av Anders Vestergård och är gjorda i österbottnisk granit från stensockeln till järnvägsstationen i Storkyro. De är designade av Vasakonstnären Ragna Weegar och för stenarbetet svarar Tervajoen Kiviveistämö. Ringarna har ett underlag av alträ från Vassor, utformat av Bertil Rabb. Hovisepät i Vasa står för minnesplattor och gravering.

Idé ur äventyrsklassiker

Idéen till vandringspriset kommer från den Nykarlebyfödde 1800-talsförfattaren Zacharias Topelius äventyrsskildring Fältskärns berättelser, med stark förankring i Österbotten. Där ger en bondedotter från Storkyro en kopparring till Gustav II Adolf, son till Vasa stads grundare Karl IX och sonson till Gustav Vasa.

Ringen i Fältskärns berättelser bar inskriptionen RRR. Det är en förkortning av det latinska uttrycket Rex Regi Rebellis, konungen är mot konungen upprorisk, eller sin egen värsta motståndare. Det kan också gälla en elitorienterare, lika väl som för alla och envar.

Bringar lycka

Konungens Ring sades bringa lycka och välgång i allt från krig till kärlek för den som bar den – och talade sanning. I Fältskärns berättelser vandrade ringen i kungliga och Österbottniska släkter i omkring 150 år. På IF Femmans vandringspris finns utrymme för 36 inskriptioner. Första elitorienterare att få sina namn ingraverade var Mats Haldin och Minna Kauppi, som vann elitligatävlingen Femman-Sprinten intill kyrkoruinerna i Gamla Vasa lördagen den 27 maj 2006.

Den TV-sända ligatävlingen, med start och mål på den plats där både Korsholms och Vasas historia tog sin början, markerade ett trippeljubileum. Det var 20 år sedan Femmans Jippo-arrangemang kom till, tio år sedan föreningen ordnade första deltävlingen i den internationella serien Park World Tour och 400 år sedan Vasa stad grundades.

Vinnare

År

Tävlingsplatser

Damer

Herrar

2006 Elitligan: Gamla Vasa Minna Kauppi Mats Haldin
2007 Kvarkenträffen: Höstves, Södra Vallgrund, Petalax Heini Wennman Juha-Matti Huhtanen
2008 Kvarkenträffen: Replot, Majors, Kärklax Saara Norrgrann Mats Dahlen
2009 Kvarkenträffen: Solf, Laihela, Kuni Mia Smeds Heikki Istolahti
2010 Kvarkenträffen: Öjberget, Lålax, Havras Saara Norrgrann Kim Fagerudd
2011 Kvarkenträffen: Solf ängar, Alholm, Kapellbacken Anu Åkerman Mikko Patana
2012 Kvarkenträffen: Björnholmen, Böle, Lotlax Josefine Engström Kim Fagerudd
2013 Kvarkenträffen: Västervik, Norrvalla, Solf Salla Fagerudd Pasi Ikonen
2014 Kvarkenträffen: Komossa, Ribäcken, Munsmo Marika Teini Pasi Ikonen
2015 Kvarkenträffen: Långmossa, Öjen, Kuni Salla Fagerudd Kim Fagerudd
2016 Kvarkenträffen: Söderfjärden, Kuckus, Björknäs Saara Norrgrann Frederic Tranchand
2017 Kvarkenträffen: Kalapää, Kolnebacken, Saarenpää Kirsi Nurmi Fredric Portin
2018 Kvarkenträffen: Majorsbacken, Vattentornsbacken, Tuckur Saara Norrgrann Mikko Patana

Gynnare

Tack till alla som bidragit till tillkomsten: Ragna Weegar Tervajoen Kiviveistämö Bertil Rabb Kyrönmaan Osuuspankki, POP Vasa Storkyro kommun Korsholms Måleriservice, Vassor T & J Holmback, Malax Ateljé Sumppis, Vasa Hovisepät Yvonne Hoffman Meta Sahlström, Österbottens Traditionsarkiv Håkan Andersson, Svenska Litteratursällskapet, Topeliussällskapet Manuskript: Anders Vestergård
]]>