header

I VM-medaljörernas spår

Följ doften av nytryckt karta, bygdens första i färg. Se svettdropparna glänsa på berget, näst intill Korsholms högsta. Finaldags, var så god.
Läs mera

Där kompassrosor blomma

Spana mot skyn. Möt en meteorit, eller en propeller. Landa lugnt, mellan urskogen och Kompassberget. Välkommen till Öjen.
Läs mera

Fagerudd och Saarimäki segrade i Långmossa

Kvarkenträffen fick en lyckad inledning i stålande solsken på Holmbacks åker i Långmossa. Mera bilder kommer efter tävlingarna.

Del 1: Där o-sporten gror

Några stenkast från järnåldern, en äventyrsfärd från skolan, finner vi en grundsten i Malax IF:s orienteringshistoria. En hel buss, intill svinhus och odling i förvandling.
Läs mera

Nya starttider i klasserna H10RR och D10RR första och tredje dagen

Nya starttider i klasserna H10RR och D10RR första och tredje dagen. Dubbelkolla era starttider.

Gynnsamma vindar för Kvarkenträffen

HanneAnuSatuVind
Vaasan Suunnistajats framgångsrika trio Hanne Manderbacka (18), Anu Tuomisto (16) och Satu Tuomisto (16) utmanar dameliten under vindmöllan i Öjen och på alla tre deltävlingar.

Orienteringsäventyret lockar stora skaror

Två ringar och tre vingar drar orienterarnas blickar till sig den här veckan. Kvarkenträffen i Malax, Vasa och Korsholm lockar över 650 deltagare från torsdag till lördag 16–18 juli. Konungens Ringar står på spel för tionde gången – med vindkraftsaktuella Långmossa, Öjen och Märkenkall som skådeplatser.

Berget Märkenkall, en av Korsholms högsta punkter, blev omtalat bland orienterarna redan 1975. Då gjorde IF Femman Bastuholmbladet, en av de första specialkartorna, och ordnade liksom nu Kvarkenträffen med tävlingscentrum i Kuni.
– Den kartan och tävlingen har betytt mycket för sportens utveckling här, säger Ingmar Bäckström. Han var en av kartritarna för 40 år sedan och är nu banläggare för lördagens jaktstartfinal.

BastuKartaKunibor
Bastuholmskartor från Kvarkenträffen 1975 respektive 2015, med två generationer Vassor- och Kuniorienterare: Bjarne Wiik, Bo Beijar och Peter Ivars satte fart på 1970-talet, Mats Haldin stormar vidare på 2000-talet.

Kim Fagerudd jagar tredje segern
Via Bastuholmen och Märkenkall har Kuni och Femman fått två VM-medaljörer: Peter Ivars och Mats Haldin. I samma skogar har deras förre lagkamrat, likaså VM-meriterade Kim Fagerudd, chansen att vinna vandringspriset Konungens Ring för tredje gången.
Larsmosonen Fagerudd (Paimion Rasti) får god sparring av rutinerade Mikko Hölsö (Ylistaron Kilpa-Veljet) – med rum för överraskningar bland 54 anmälda herrar. Fjolårsfyran Andreas Hall (Hiidenkiertäjät) och Femmans Anders Bäckström bjuder upp till kamp i Malax och Sundom, men avstår liksom Korsholmsklubbens andra herrar finalen i den för dem välbekanta Kuniterrängen.

Juniorer sätter färg på damklassen
Med färska topplopp i VM-testerna vore Saara Norrgrann solklar favorit till en tredje seger bland 30 damer. Men efter den smäll hennes knä fick i tisdagens tävling går hon fortfarande på kryckor och är mycket tveksam till start.
I så fall är landslagsmeriterade duon Salla Fagerudd (Paimion Rasti) och Heini Saarimäki (Angelniemen Ankkuri) bäst rankade – med unga, intressanta utmanare. Hela Vaasan Suunnistajats framgångsrika kvartett i Venlastafetten tar klivet upp i damklassen på Kvarkenträffen:
• Hanne Manderbacka (18 år) har fyra FM-medaljer och var trea i årets junior-VM-test.
• Sonja Mellberg (18) tog FM-brons på medeldistans på försommaren.
• Anu och Satu Tuomisto (16) är bland landets bästa i sin klass och tävlade redan som 14-åringar i D16 på Kvarkenträffen. Då vann Anu, som i år tagit FM-silver på medeldistans.
– Damtävlingen lockade mera än att tävla i egen klass, förklarar Hanne Manderbacka, som i fjol vann 18-åringarnas jaktstart på Kvarkenträffen.

Topparna på VM-läger – bredden väljer Kvarken
Med Fredric Portin i spetsen tränar det nyuttagna VM-laget som bäst i Isosyöte, med reserver och framtidsnamn. Där finns flera toppar från senaste års Kvarkenträffar, inklusive Vasaprodukten Kirsi Nurmi.
Bland orienterare i alla åldrar har Kvarkenträffen bevarat och rentav stärkt sin popularitet. Trots konkurrens från stora arrangemang i Tammerfors och Kuusamo samtidigt når tredagarstävlingen liksom i fjol över 650 förhandsanmälda från 5 till dryga 85 år.
Störst är intresset för torsdagspremiären i Långmossa, där Johan och Maria Holmback med barnen Emma (15) och Emil (12) får storfrämmande på gården och i hemmaskogarna.
– Det ska gå bra, säger Johan, som delar banläggar- och tävlingsledaransvaret i Malax IF med Richard Strandberg.
De Holmbackska markerna har tidigare klarat såväl DM- som FSOM-arrangemang, utan synligare spår på gården eller i naturen.

LångmossHolmbacks
Maria, Emma (15 år), Emil (12) och Johan Holmback väntar storfrämmande hem till Långmossa i Malax och Kvarkenträffens premiär. Juniorerna tävlar alla tre dagar, mamma och pappa är engagerade arrangörer.

Vinden utmanar
Mer utmanande för både markägare och orienterare är vindkraftsparker – som planeras både i Långmossa och på Märkenkall. Vad det kan betyda i praktiken får deltagarna i Kvarkenträffen uppleva på fredag kväll i Öjen i Sundom. Där avgörs den andra etappen, under vingarna på en av Finlands högsta vindmöllor.
– Enligt Finlands Vindatlas är förhållandena utomordentliga för vindkraftsproduktion just på våra tävlingsplatser, konstaterar Pertti Välimaa, Vaasan Suunnistajats tävlingsledare på klassisk orienteringsmark i Öjen.
För den som vill pröva orientering under vingarnas sus eller på kraftverksplanerad mark bjuder Kvarkenträffen motionsbanor för alla åldrar och Skärmskoj för de yngsta, med anmälan på plats. Alla deltagare belönas med lokala produkter.
För supportrar och publik är inträdet fritt, med servering och blåsmusik från klockan 17 i Långmossa och Öjen, där Stefan Sjöholm respektive Steve Johnson uppträder. Vid finalen på Bastuholmen i Kuni spelar Lars och Gösta Hjerpe upp klockan 10, innan Konungens Ringar finner sina ägare, med prisutdelning klockan 13.

Välkomna

KVARKENTRÄFFEN 2015: Starttider, tävlingsplatser och vägvisning

  • Torsdag 16.7 18.00–19.30 Långmossa, Malax. Riksväg 8 i Långåminne, 15 minuters körväg.
  • Fredag 17.7 18.00–19.30 Öjen, Sundom, Vasa. Vasklot bro, körtid ungefär 6 minuter.
  • Lördag 18.7 11.00–12.30 Kuni, Korsholm. Riksväg 8, ungefär 20 km nordost om Vasa, 5 minuters körväg.

I kvällstävlingarna är alla i mål omkring 20.30, i lördagens jaktstartfinal cirka 13.30.

Informatör: Hannu Uusi-Pohjola, tel. 050 5919101, e-post hannu.uusi-pohjola@backman-trummer.fi

Mer info, startlistor (15.7), resultat och gps-uppföljning: www.kvarkentrio.fi

Malax IF, Vaasan Suunnistajat & IF Femman

Grattis, Gunhild och 14 andra vinnare

Kvarkenträffens deltagarsiffror klättrar över 650 och bland er är 15 fräscha vinnare framlottade. Grattis och välkomna, allihopa.

Presentkorten kan hämtas i Infon från och med klockan 17 den första tävlingsdagen. Kontakta Pia Lind (pia@enlund.fi/050 3062345) om du vill ha din vinst tidigare.

Wasaline-kryssning Gunhild Berger
Wasaline-kryssning Juha Koivusalo
Logi på Hotel Rantasipi Tropiclandia Pia Bergström
Logi på Best Western Hotel Vallonia Sanna Sarkkinen-Vuorinen
Logi på Hotell Norrvalla Juha Ylihärsilä
Logi på Top Camping Vasa Saga Pått
Biljetter till Världsarvsbussen Reino Korvakangas
Biljetter till Meteorian Helge Knuuttila
Familjebiljett till Stundars Leif Ena
Familjebiljett till Stundars Jukka Pohjonen
Fun Tour: Wasalandia & Tropiclandia Miki Vuorinen
Fun Tour: Wasalandia & Tropiclandia Ellinor Höstman
Fun Tour: Wasalandia & Tropiclandia Wilma Back
Fun Tour: Wasalandia & Tropiclandia Ludvig Nordin
Fun Tour: Wasalandia & Tropiclandia Aapo Pasanen

Kontrollanterna hälsar

Nu är alla kontroller snart på plats i Långmossa. Hälsningar från kontrollanten – också i Öjen, med bilder från terrängen