header

Merenkurkun Rastipäivät suotuisassa tuulessa

HanneAnuSatuVind
Nuoret menestyjät Hanne Manderbacka (18), Anu Tuomisto (16) ja Satu Tuomisto (16) haastavat naisten huiput Öjenin tuulimyllyn alla ja kaikissa kolmessa osakilpailussa.

Suunnistusseikkailu suuren joukon suosiossa

Kaksi sormusta ja kolme siipeä kääntävät suunnistajien katseet kohti Maalahtea, Vaasaa ja Mustasaarta torstaista lauantaihin 16.–18.7. Perinteiset Rastipäivät houkuttelevat yli 650 osanottajaa kun kiertopalkinnot, Kuninkaan Sormukset, jaetaan kymmenettä kertaa. Näyttöpaikkoina ovat tuulioloistaan tutut Långmossa, Öjen ja Merkkikallio.

Merkkikallio, yksi Mustasaaren korkeimmista huipuista, nousi suunnistajien tietoisuuteen 1975. Silloin IF Femman laati Bastuholmbladetin, yksi alueen ensimmäisistä erikoiskartoista, ja järjesti – kuten nyt – Merenkurkun Rastipäivät Kunista käsin.
– Se kartta ja kilpailu ovat merkinneet paljon suunnistuksen kehitykseen tällä seudulla, sanoo Ingmar Bäckström. Hän oli mukana luomassa kartan 40 vuotta sitten – ja on lauantain takaa-ajofinaalin ratamestari.

BastuKartaKunibor
Bastuholmin kartat Merenkurkun Rastipäiviltä 1975 ja 2015, sekä kaksi sukupolvea Vassorin ja Kunin menestyjiä: 1970-luvulla aloittaneet Bjarne Wiik, Bo Beijar ja Peter Ivars sekä 2000-luvun Mats Haldin.

Kim Fagerudd jahtaa kolmatta voittoa
Bastuholmenin ja Merkkikallion kautta Kuni ja Femman ovat saaneet kaksi MM-mitalistia: Peter Ivars ja Mats Haldin. Samoissa metsissä heidän entinen joukkuetoverinsa Kim Fagerudd jahtaa nyt Kuninkaan Sormuksen kolmatta voittoa.
Luotolainen, niin ikään MM-taustainen Fagerudd (Paimion Rasti) saa hyvää sparrausta Ylistaron Kilpa-Veljien kokeneelta Mikko Hölsöltä – ja 54 miehen joukossa on hyvät mahdollisuudet yllätyksille. Viime vuoden nelonen Andreas Hall (Hiidenkiertäjät) ja IF Femmanin Anders Bäckström kuuluvat niihin Maalahdessa ja Sundomissa. Kunin tutussa maastossa he tyytyvät muiden mustasaarelaisseuran miesten tavoin järjestäjien rooliin.

Nuoret värittävät naisten sarjaa
Saara Norrgrann olisi hyvien MM-katsastustulosten myötä naisten sarjan suurin suosikki, kolmas voitto haarukassa. Tiistain kilpailussa loukkaantunut polvi pitää hänet kuitenkin lepotilassa kainalosauvojen kera, ja osallistuminen Rastipäiviin on erittäin epävarmaa.
Parhaiten rankattuja ovat näin maajoukkuetaustaiset Salla Fagerudd (Paimion Rasti) ja Heini Saarimäki (Angelniemen Ankkuri) – joille löytyy mielenkiintoisia, nuoria haastajia. Koko Vaasan Suunnistajien menestyksekäs nelikko Venlojen viestissä starttaa Rastipäivillä naisten pääsarjassa:

  • Hanne Manderbacka (18 vuotta) on voittanut neljä SM-mitalia ja oli kolmas nuorten MM-katsastuksessa.
  • Sonja Mellberg (18) voitti SM-pronssia kevään keskimatkalla.
  • Anu ja Satu Tuomisto (16) kuuluvat ikäluokkansa Suomen parhaimmistoon ja kilpailivat jo 14-vuotiaina Rastipäivien D16-sarjassa. Silloin voitti Anu, joka saalisti kevään SM-keskimatkalta hopeaa.

– Naisten kilpailu oli houkuttelevampi kuin oma sarja, valottaa Hanne Manderbacka, joka viime vuonna voitti Merenkurkun Rastipäivien 18-sarjan.

Huiput MM-leirillä – massat Merenkurkkuun
Vastavalittu MM-joukkue Fredric Portinin johdolla harjoittelee parhaillaan Isosyötteellä, varajäsenillä ja tulevaisuuden nimillä vahvistettuna. Joukossa on useita viime Rastipäivien huippuja, mukaanlukien Vaasan oma kasvatti Kirsi Nurmi.
Kaikenikäisten suunnistajien joukossa Merenkurkun Rastipäivät ovat säilyttäneet ja jopa kasvattaneet suosiotaan. Samanaikaisesti järjestettävistä Kuusamon ja Tampereen suurtapahtumista huolimatta kolmen päivän kilpailuihin on viime vuoden tavoin ilmoittautunut yli 650 suunnistajaa, iältään 5–85 vuotta.
Suurin ryntäys on torstain ensi-iltaan Långmossassa, jossa Johan ja Maria Holmback sekä lapset Emma (15) ja Emil (12) saavat ennätysjoukon vieraita pihalleen ja metsiinsä.
– Tällä kelillä kaikki sujuu hyvin, sanoo Johan, joka jakaa Malax IF:n ratamestari- ja kilpailunjohtajavastuun Richard Strandbergin kanssa.
Holmbackin maat ovat aiemmin selvinneet sekä piirin että alueen (FSO) mestaruuskilpailuista, ilman näkyvimpiä jälkiä luonnossa tai pihamaalla.

LångmossHolmbacks
Maria, Emma (15 vuotta), Emil (12) ja Johan Holmback odottavat innolla Rastipäivien osanottajia kotipihalleen Maalahden Långmossassa. Nuoret kilpailevat kaikkina kolmena päivänä, äiti ja isä ovat järjestelyissä vahvasti mukana.

Tuuli haastajana
Haastavampaa sekä maanomistajille että suunnistajille ovat tuulivoimapuistot – joita suunnitellaan sekä Långmossaan että Merkkikalliolle. Käytännön kokemusta tarjotaan Rastipäivien toisessa osakilpailussa Sundomin Öjenissä. Maaston maamerkkinä on yksi Suomen suurimmista tuulivoimaloista ja sen alla sijaitsee kilpailukeskus ja
maali.
– Suomen Tuuliatlaksen mukaan kilpailupaikoillamme on erinomaisen suotuisat olosuhteet tuulivoiman tuotantoon, toteaa Pertti Välimaa,
Vaasan Suunnistajien kilpailunjohtaja Öjenin perinteikkäillä suunnistusmailla.
Jos haluat kokeilla suunnistusta suurten siipien alla tai voimaloille suunnitellussa maastossa Merenkurkun Rastipäivät tarjoavat kuntoratoja kaikenikäisille sekä Rastirallia nuorimmille. Ilmoittautua voit paikan päällä ja kaikki osanottajat palkitaan paikallisilla tuotteilla.
Kannustajilla ja yleisöllä on vapaa pääsy, nauttimaan tarjoilusta ja puhallinmusiikista kello 17 alkaen Långmossassa ja Öjenissä. Siellä esiintyvät trumpetistit Stefan Sjöholm sekä Steve Johnson. Kunin finaalissa lauantaina soittavat Lars ja Gösta Hjerpe kello 10 alkaen ja Kuninkaan Sormukset löytävät omistajansa palkintojenjaossa kello 13.

Tervetuloa

Malax IF, Vaasan Suunnistajat & IF Femman

MERENKURKUN RASTIPÄIVÄT 2015: Lähtöajat, kilpailupaikat ja opastus

  • Torstaina 16.7. 18.00–19.30 Långmossa, Maalahti. Valtatieltä 8 Långåminnessä, noin 15 minuutin ajomatka.
  • Perjantaina 17.7. 18.00–19.30 Öjen, Sundom, Vaasa. Vaskiluodon sillalta, ajoaika noin 6 minuuttia.
  • Lauantaina 18.7. 11.00–12.30 Kuni, Mustasaari. Valtatieltä 8 noin 20 km Vaasasta pohjoiseen, ajoaika noin 5 minuuttia.

Iltakilpailuissa kaikki ovat maalissa noin 20.30, lauantain takaa-ajossa noin 13.30.

Tiedottaja: Hannu Uusi-Pohjola, puh. 050 5919101, sähköposti hannu.uusi-pohjola@backman-trummer.fi

Lisätiedot, lähtöluettelot (15.7.), tulokset ja gps-seuranta: www.kvarkentrio.fi

Malax IF, Vaasan Suunnistajat & IF Femman

Kategoriat Yleinen