header

Portin ja Wennman voittoihin – Kokonaiskilpailu vielä avoin

Pari sadepäivän jälkeen aurinko tuli sopivasti esille ennen ensimmäistä osakilpailua Merenkurkun rastipäivillä. IF Femman oli isäntänä kun Kalapään metsät tarjosivat taas kerran vaativaa suunnistusta raskaassa ja liukkaassa maastossa. Viime vuoden uusi kartta SM-viestiltä käytettiin myös tänä vuonna, mutta enemmän pohjoisessa osassa.

Fredric Portin maalissa. Kuva: Jens Jern

Nopein miesten 6 km pitkällä radalla oli ennakkosuosikki Fredric Portin (Paimion Rasti), 1 minuutti nopeampi kun Samu Heiska (Veihkalahden Veikot). 2 minuuttia Portinin jäljessä olivat Vaajakosken Terän Toni Saari ja Juha Sorvisto. Ihan ongelmitta Portinin voitto ei tullut.
– 10:lle rastille tuli pieni virhe, kun rasti oli piilossa pienessä notkossa, joka oli vaikea nähdä ylhäältä, selitti Portin maalissa. Vaikka jalat oli vähän väsyneet ultrajuoksusta NUTS Pallas (55 km) niin Portin uskoo että vauhti pitäisi riittää kokonaiskilpailun voittotaisteluun. Keskittyä suunnistukseen ja pysymällä rauhallisena virheiden jälkeen on oikea tie menestykseen.
Samu Heiska teki tasainen kisan ja oli vain muutama sekunti Portinin jäljessä 10:llä rastilla, Portinin virheen jälkeen. Mutta herrat teki eri reitinvalinnat seuraavalle rastille, missä Heiskan reitinvalinta oli noin minuutti hitaampi. Sama ero kesti maaliin asti.
Toni Saarelle tämä kisa oli toinen SM-keskimatkan jälkeen, missä hänen loukkasi jalansa aika pahasti.
– Huomasi hyvin että en ole pystynyt tekemään tehotreenejä pitkään aikaan, kommentoi Toni maalissa. SM:in jälkeen hän on vain juossut Jukola-viestin, mutta nyt hän on taas mukana loukkaantumisen jälkeen.
– Vähän pitää varoa jalkaa vielä, tänään kovasti teipattuna, totesi Saari. Ihan virheetön suoritus ei tullut maastossa, hän teki noin 40 sekunnin virheen puolivälissä rataa.
Meilkein yhtä nopea kuin Toni Saari oli seurakaveri Juha Sorvisto, joka oli nopein miehistä joka valitsi pitkällä rastivälillä suora reitinvalinnan pitkän tienkierron sijaan, jotka nopeimmat valitsi.
– Valitsin suorempi reitinvalinnan pitkällä rastivälillä, mutta en onnistunut suorittamaan reitinvalinnan sujuvasti, kertoi Juha maalissa. Juhan ja monen muunkin mielestä maasto oli fyysisesti vaativa ja että pitäisi vain jaksaa juosta vaikka tuntuu pahalta. Juhalla on syksyn kilpailut tähtäimessä ja on pystynyt harjoittelemaan hyvin. Hän toivoo että pystyy kilpailla kärkipaikoista, sekä nyt Merenkurkun rastipäivillä että syksyn SM-kilpailuissa.

Heini Wennman saapumassa maaliin. Kuva: Jens Jern

Naisten puolella saimme ennen lähtöä tietoa että viime vuoden voittaja, Saara Norrgrann, ei osallistu kipeän jalan takia. Hän ilmoitti että syksyn SM-kilpailut on tavoitteena ja siksi joutuu jättämään Merenkurkun rastipäivät juoksematta. Vaikka yksi ennakkosuosikeista jäi pois, niin muut ennakkosuosikit onnistui. Heini Wennman (Pohjantähti) oli nopein 4,3 km pitkällä naisten radalla. Hän voitti 1:24 ennen Kirsi Nurmi (IFK Göteborg) ja 2:12 ennen Elli Peltomäki (Rastikarhut). Satu Tuomistolla oli vaikeampi aloitus Merenkurkun rastipäivillä, jopa 5:50 Wennmanin perässä.
-Virheetöntä paitsi viimeiselle rastille, totesi Wennman kisan jälkeen. Hänen mielestä maastossa oli raskasta. Mutta kesän harjoittelu on mennyt hyvin ja helpotti suoritusta, niin että jaksoi kiriä koko matkan. Tämä tekee hyvää syksyn SM-kilpailuja ajatellen, missä pitkä matka Lapuan Simpsiöllä on yksi päätavoitteista.
Kirsi Nurmi, joka opiskelee Göteborgissa, oli toinen Wennmanin perässä.
– Pieni virhe tuli yhdeksännelle rastille, mutta muuten hyvä suoritus, kertoi Kirsi kisan jälkeen. Juuri Alpeista ja Itävallasta kotiin saapunut Kirsi sanoi että maasto tuntui vaativalta myös hänelle. Huomenna on uusi päivä ja ihan eri maastotyyppi. Hän tavoittelee ottamaan Wennmannia kiinni niin ettei ero kasva liian suuriksi takaa-ajoon.

Tulokset
GPS-miehet
GPS-naiset

Kategoriat Yleinen