header

Australialaisia Merenkurkun Rastipäivillä

Kirsi Nurmi jahtaa toista Merenkurkun Rastipäivien kokonaisvoittoa 11.–13.7. (Kuva: Maritta Nurmi/Vöyri kunta)

Kolme tiukkaa iltakilpailua keskellä suunnistuskesää
Viisi australialaista maajoukkuesuunnistajaa, yksi hallitseva mestari, sekä mestarillinen mäkijuoksija värittävät Maalahden Majorsinmäeltä keskiviikkona alkavia Merenkurkun Rastipäiviä. Tänä vuonna kaikki kolme kilpailua käydään iltaisin, keskellä kiihkeintä suunnistuskesää.

Viikonloppuna käytiin MM-katsastukset Latviassa ja ensi viikolla odottaa Fin 5 Lapualla ja Seinäjoella. Samalla alkavat opiskelijoiden MM-kisat Kuortaneella – johon Australian Michele Dawson, Olivia Sprod, Andrew Barnet, Aidan Dawson ja Toby Wilson ovat matkalla – ja sen jälkeen Ruotsin rastiviikko O-ringen Örnsköldsvikin tienoilla.
Tätä vasten järjestäjät ovat tyytyväisiä runsaan 500 ennakkoilmoittautumiseen.

Kuntoradat vetävät väkeä
– Paikan päällä voi vielä ilmoittautua kuntoradoille, joten lisää osanottajia tulee ainakin 100, kertoo Jyri Kytömäki joka toimii kilpailunjohtajana Trontilanmäellä, Vähänkyrön vesitornin kupeessa, torstaina.
Ensimmäinen lähtö tapahtuu joka ilta kello 18. Neljän kuntoradan pituudet vaihtelevat kahdesta viiteen kilometriä. Lyhimmällä, RR-radalla, voi seurata reittisiimaria koko matkan. Kaikkein nuorimmille on kilpailukeskuksessa Rastiralli hauskoine tehtävineen.

Kirsi Nurmi puolustaa mestaruutta
Kilpasarjoja on 8-vuotiaista 85-vuotiaille, suurimpina naisten ja miesten pääsarjat. Australian maajoukkuenaiset kohtaavat hallitsevan mestarin, Gerbyssä kasvanut Suomen rankilistan kolmonen Kirsi Nurmi (IFK Göteborg), joka viime vuonna sai ensimmäisen kiinnityksensä Rastipäivien Kuninkaan Sormus-kiertopalkintoon.
Helpolla ei pääse hänkään, kun kolminkertainen mestari, närpiöläislähtöinen Saara Norrgrann on jälleen leikissä mukana. Hänen seurakaverinsa Emma Silvennoinen (Paimion Rasti) kuuluu haastajiin, kuten Tiia Istolahti (MS Parma), Jenny Patana (Hiidenkiertäjät) ja Julia Järveläinen (IF Femman). Mukana on myös nuortensarjalainen Satu Tuomisto (Vaasan Suunnistajat), joka viime vuonna sijoittui kolmanneksi.

Patana haastaa Saaren ja mäet
Miesten kilpailun voitti silloin Fredric Portin, joka tällä kertaa keskittyy tuleviin MM-kilpailuihin. Mukana on sen sijaan viime vuoden kakkonen Toni Saari (Vaajakosken Terä), joka suunnisti kolmanneksi perjantaina päättyneellä Kainuun Rastiviikolla, sekä samaan aikaan MM-katsastuksissa Latviassa sprintannut Mikko Patana (Hiidenkiertäjät).
Vuoden 2011 Merenkurkun kuningas Patana on tänä vuonna tullut tunnetuksi Iivo Niskasen kukistajana, voitettuaan mäkijuoksukilpailun Lahden hyppyrimäen tornille, jättäen taakseen usean lajin maajoukkueurheilijoita.

Nuoruutta ja kokemusta johdossa
Majorsin, Trontilan ja Vöyrin Tuckorin mäissä ja metsissä Malax IF, Vaasan Suunnistajat ja IF Femman tekevät parhaansa tarjotakseen suunnistajille laadukkaita karttoja ja ratoja, maastoissa joissa ei ole kilpailtu yli kymmeneen vuoteen.
Maalahden ja Vähänkyrön kilpailuissa pääsarjoissa nähdään myös IF Femmanin Pernilla Tunis ja Viljam Grahn. Vöyrin takaa-ajofinaalissa Tunis debytoi kilpailunjohtajana ja 23-vuotias Grahn on yksi Rastipäivien pian 50-vuotisen historian nuorimpia pääratamestareita. Malax IF:n kilpailunjohtaja Richard Strandberg kuuluu kokeneimpiin.
– Olin 22-vuotias kun laadin radat vuonna 1973, muistuttaa Strandberg.

MERENKURKUN RASTIPÄIVÄT 2018 • Lähtöajat, kilpailupaikat ja opastus

Keskiviikkona 11.7. kello 18.00 • Majorsinmäki, Maalahti
Opastus Rantamaantieltä (673), 31 km Vaasan eteläpuolella. Sieltä 5 minuutin ajo.

Torstaina 12.7. klo 18.00 • Vesitorni – Trontilanmäki, Vähäkyrö, Vaasa
Opastus Merikaarrontie/Vähäkyröntie (717), 1 km Vähäkyröstä Vaasan suuntaan.

Perjantaina 13.7. klo 18.00 • Tuckor, Vöyri
Opastus Vöyrin keskustasta (teiden 718 ja 725 risteys) sekä Karvsorista (E8/718).

• Kaikkien osanottajien arvioidaan olevan maalissa 20.30.

• Pääsarjojen ihanneajat ovat keskiviikkona 30 minuuttia naisille ja 35 miehille, torstaina 35 naisille ja 40 miehille sekä perjantain takaa-ajofinaalissa 40 minuuttia naisille ja 45 minuuttia miehille.

Tiedottaja: Bengt Lillsjö, puh. 045 2174199, sähköposti bengt.lillsjo@netikka.fi

Lisätiedot, lähtöluettelot (10.7.), tulokset ja gps-seuranta: www.kvarkentrio.fi

TERVETULOA OTTAMAAN YHTEYTTÄ JA TAPAAMAAN KILPAILUNJOHTAJIA

• Richard Strandberg, Malax IF, puh. 040 5442944
• Jyri Kytömäki, Vaasan Suunnistajat, puh. 045 6709789
• Pernilla Tunis, IF Femman, puh. 050 3076963

Kuninkaan Sormukset, Merenkurkun Rastipäivien kiertopalkinnot, ovat toistaiseksi MM-suunnistajien Kirsi Nurmen ja Fredric Portinin hallussa. (Kuva: Peter Sundelin)
Kategoriat Yleinen