header

TIEDOTE: Merenkurkun Rastipäivät 24.–26.7.2019

Saara Norrgrannilla viides voitto haarukassa

Saara Norrgrann tanssi voittajana maaliin viime vuoden Merenkurkun Rastipäivillä. Ykkössija oli hänelle neljäs, jatkeena vuosille 2008, 2010 ja 2016.

Jo se teki Paimion Rastin suunnistajasta historiallinen. Kukaan muu ei ole voittanut kolmiosaisen kilpailun neljä kertaa. Norrgrann asuu nykyään Vaasan Palosaarella, ja voi jo toden teolla puhua kotikentästä Merenkurkun Rastipäivillä. Hän kuuluu myös ennakkosuosikkeihin kun kisat alkavat keskiviikkona Vähästäkyröstä.

Viime vuoden kakkonen Kirsi Nurmi ja kolmonen Tiia Istolahti kamppailevat samaan aikaan Ruotsin O-ringen-viikolla, mutta Norrgrann saanee kovan vastuksen Hiidenkiertäjien Jenny Patanalta.

Seinäjoella asuva Patana näytti hyvää virettä maailmancupin sprinttiviestissä Helsingissä aiemmin kesällä. Hänen joukkueensa oli suomalaisista paras, tuloksena kuudes sija kovassa kilpailussa.

– Jennyltä odotan tiukkaa vastusta, sanoo Saara Norrgrann, joka ei ole miettinyt viidettä kokonaisvoittoa.

– En ole yhtä hyvässä kunnossa kuin viime vuonna, mutta en toisaalta ole huonossa kunnossa. Olen kilpaillut tosi vähän, mutta mielessäni on kolme hyvää suoritusta Rastipäivillä.

Naisten sarjassa yksi haastajista on Vaasan Suunnistajien Satu Tuomisto, hiihtosuunnistuksen nuorten MM-edustaja viime talvelta.

Saara Norrgrannin voittotanssi Merenkurkun Rastipäivillä 2018. Keskiviikkona alkavissa kisoissa hänellä on mahdollisuus viidenteen voittoon. (Kuva: Peter Sundelin)

Mielenkiintoinen miesten sarja

Miesten pääsarja on korkeatasoinen. Yhteiskilpailun kiertopalkinnosta kamppailevat 28 suunnistajaa. Toni Saari, Paimion Rasti, Fredric Portin, Pargas IF, Samu Heiska, Vehkalahden Veikot ja Samuel Heinonen, Paimion Rasti, kuuluvat ennakkosuosikkeihin.

Lähtöviivalle asettuvat myös viime vuoden voittaja Mikko Patana, Hiidenkiertäjät, ja Ylistaron Kilpa-Veljesten rastipäiväveteraani Mikko Hölsö, joka vuosi sitten oli kolmas.

Saarelta jäi yksi rasti käymättä viime vuoden avauskilpailussa, ja hänen yhteiskisansa loppui siihen. Seitsemäs sija keskimatkan SM-kisoissa Taivalkoskella runsas kuukausi sitten osoittaa että kuntoa ja taitoa riittää. Maajoukkuetehtävistä jättäytynyt Fredric Portin oli SM-keskarilla yhdeksäs.

Samuel Heinonen ja Samu Heiska näyttivät tasonsa pitkän matkan MM-katsastuksissa Joensuussa juhannusaattona. Heinonen oli kilpailun kolmas, Heiska kuudes.

Portin odottaa mielenkiinnolla Merenkurkun Rastipäiviä.

– Miesten kisa on erittäin kovatasoinen. Hienoa, että mukana on näin hyviä suunnistajia. Kokonaiskilpailun voitosta tulee todellinen taisto, sanoo Fredric Portin.

Hän on harvoin kilpaillut Rastipäivien kaikkina kolmena päivänä, ja ansioluettelossa on vain yksi kokonaisvoitto. Se tuli kaksi vuotta sitten.

– Olen vähentänyt harjoittelua, mutta jatkanut kovia treenejä. Niillä suorituskykyni on pysynyt yllä. Toinen asia on miten pystyn palautumaan, kun kilpaillaan kolmena päivänä peräkkäin, miettii Portin.

Merenkurkun Rastipäivät tuo hänet takaisin kotikonnuille, kun torstain kisa käydään Uudenkaarlepyyn Monåssa. Perjantain finaali suunnistetaan Maalahdessa, jossa miesten ja naisten pääsarjat sekä nuorten 20-, 18- ja 16-sarjat ratkotaan takaa-ajolähdöllä.

Kaikkina kolmena päivänä kilpaillaan keskimatkoilla, kello 18 alkaen, ja järjestelyistä vastaavat Vaasan Suunnistajat, IF Femman ja Malax IF.

Ennakkoilmoittautuneita on yhteensä 523 – täsmälleen sama määrä kuin viime vuonna. Lisäksi odotetaan pitkälti yli 100 osanottajaa kuntoradoille, joita tarjotaan kaikenikäisille paikan päällä. Merenkurkun Rastipäivien osanottoennätys on vuodelta 2017, jolloin mukana oli yli 900 suunnistajaa.

Fredric Portin leimasi itseään maaliin Rastipäivien voittajana 2017. Tällä kertaa tarjolla on kovaa vastusta. (Kuva: Jens Jern)

MERENKURKUN RASTIPÄIVÄT 2019 • Kilpailut, opastus ja yhteishenkilöt

Osakilpailu 1, keskiviikkona 24.7.
Ojaniemi, Vähäkyrö, Vaasa
Opastus Vöyrintieltä 370, ajoaika 3 minuuttia, sekä Jokivarsitieltä 20, ajoaika 6 minuuttia.
Järjestäjä: Vaasan Suunnistajat
Kilpailunjohtaja: Peter Trompari, puh. 040 592 9316
Ratamestarit: Kalevi Mäki-Maunus, Eveliina Välimaa ja Pertti Välimaa

Osakilpailu 2, torstaina 25.7.
Monå, Uusikaarlepyy
Opastus Kanäsintien (7270) kautta Monåhon. Valtatieltä E8 noin 8 minuutin ajomatka.
Järjestäjä: IF Femman
Kilpailunjohtaja: Eero Hakala, puh. 040 552 2512
Ratamestarit: Peter Sundelin ja Viljam Grahn

Osakilpailu 3, perjantaina 26.7.
Haikne, Maalahti
Opastus tieltä 673, Rantatie 1930 (30 km Vaasasta etelään).
Järjestäjä: Malax IF
Kilpailunjohtaja: Bengt Lillsjö, puh. 045 217 4199
Ratamestari: Richard Strandberg

  • Kaikkien osanottajien arvioidaan olevan maalissa joka ilta kello 20.30.
  • Pääsarjojen ihanneajat ovat keskiviikkona 30 minuuttia naisille ja 35 miehille, torstaina 35 naisille ja 40 miehille sekä perjantain takaa-ajofinaalissa 40 minuuttia naisille ja 45 minuuttia miehille.
  • Lisätiedot, lähtöluettelot ja gps-seuranta Merenkurkun Rastipäivien verkkosivuilla: www.kvarkentrio.fi

Tiedottaja: Ulf Stenbacka, puh. 040 6692001

+ Klikkaa Vasabladet ja lue lisää

Kategoriat Yleinen