header

Osa 3

Maali. Juuret. Tulevaan.

Björknäs 23.7.2016 Kertoja: Håkan Jäntti Käännös: Håkan ja Kirsti Jäntti, Henry ja Maija-Liisa Byskata

Pienessä Björknäsin kylässä, Maalahden kunnan eteläosassa, ratkeavat tämänvuotiset Merenkurkun rastipäivät. Viiden kotitalouden naapurissa käydään takaa-ajolähtö. Vieressä, yllä pitkälle juontavien juurten, kasvaa maali.

Osa Björknäsin juurista johtavat Pirttikylään, kuntaan joka vuonna 1973 liitettiin Närpiöön. Moni kannatti kuitenkin Pohjoisen Pirttikylän, siispä myös Björknäsin, liittämistä Maalahteen, naapurikylä Ribäckenin seuraksi. Sitkeiden neuvottelujen jälkeen näin tapahtuikin 1. tammikuuta 1975.

[caption id="attachment_807" align="aligncenter" width="441"]FSOM-kartta 1964 FSOM-kartta 1964[/caption]

Tämän vuoden kilparadat kulkevat enimmäkseen Ribäckenin maastossa. Täällä ratkottiin FSOM, ruotsinkielisen suunnistusliiton mestaruudet, vuonna 1964 – ja 2013. Silloinen kilpailu huomioitiin  suunnistusmaailman monipuolisimmilla ja suosituimmilla verkkosivuilla. Miesten pääsarjan rastivälistä 8–9 tuli osa 23 World of O:n joulukalenterissa Route to Christmas.

Tämän päivän Björknäsin asukkaat ovat kaikki monitoimi-ihmisiä. Palkkatyönsä lisäksi he hoitavat pientä maa- tai metsätilaa. Kylässä toimii myös salaojitusfirma Nybacks Gräv, jonka toimialana on koko Pohjanmaa. Nybackien isoisä Gustav oli ensimmäinen traktorinomistaja näillä main. Traktori ostettiin 1920-luvun alussa.

[caption id="attachment_804" align="aligncenter" width="480"]Gustav Nyback traktorillaan 1920-luvulla. Lavalla ”Sidbäck-Jåss” Johannes Kullberg) ja Valter. (Kuva: Norra Pörtom hembygdsföreningin kuva-arkisto Gustav Nyback traktorillaan 1920-luvulla. Lavalla ”Sidbäck-Jåss” Johannes Kullberg) ja Valter. (Kuva: Norra Pörtom hembygdsföreningin kuva-arkisto[/caption]

Björknäsin kylä voi myös ylpeillä omasta taksiyrittäjästä. Kjell Ågren otti vastaan taksioikeudet Helge Nyltä vuonna 1996.

[caption id="attachment_806" align="aligncenter" width="453"]Kjell Ågren ja Björknäsin taksi. Kuva: Håkan Jäntti Kjell Ågren ja Björknäsin taksi. Kuva: Håkan Jäntti[/caption]

Samana vuonna kuin Björknäsin taksilisenssi vaihtoi omistajaa, suunnistusmaailmassa kukoisti uutukainen. Vaasan Vaskiluodolla IF Femmanin Jippo oli Park World Tourin ensimmäinen osakilpailu. Tästä kasvoi sprinttimatka, maailmalle, kohti mestaruustasoa. Jipon ja Tourin logot loi Peter Björknäs, jonka isoisä syntyi ja varttui kylässä joka kantaa heidän nimensä.

Jippo5 PWTlogo

Maalahdessa kasvanut Peter asuu nykyään Yhdysvalloissa perheensä kanssa. Kun Merenkurkun rastipäivät vuonna 2014 ratkottiin Ribäckenissä, hän tuli isänsä Vidarin ja poikiensa Henryn ja Felixin kanssa naapurikylästä kävellen paikalle.

Nyt, kuten silloinkin, voimme kiittää toista Björknäsin jälkeläistä maalivaatteesta ja palkintorahaosuudesta. Tarkempi osoite on Jens Björknäs Vaasan Osuuspankilla, jossa sekä Rastipäivillä että Vaasan Suunnistajilla on tilinsä.

Tervetuloa Björknäsiin, vahvojen suunnistusjuurten ja resurssien kasvumaille, lauantaina 23. heinäkuuta.

Kuin myös: kohti Vaasan SM-sprinttiä ja Vöyrin SM-viestiä 17.–18. syyskuuta.

SM-sprintti SM-viesti
]]>