header

Osa 3

Jätin jäljillä valoisaan metsään Saarenpää, 22.7.2017 Kertoja: Lasse Reinman, urheilumajan isäntä

Hyvät Merenkurkun Rastipäiville osallistuvat kilpailijat, huoltajat, valmentajat ja katsojat, tervetuloa Vähänkyrön Saarenpäähän. Oron maasto ja Vähänkyrön Viestin Urheilumaja tarjoavat teille oivalliset puitteet urheilusuorituksellenne. Tervetuloa Saarenpäähän!

Urheilumajaa, silloista hiihtomajaa, ruvettiin suunnittelemaan vuonna 1957. Mutta mihin? Majan paikaksi saatiin vuokrata saarenpääläiseltä Tenho Tuomiselta tämä maastollisesti mahtava Oron plassi 1000 vuodeksi. Maja rakennettiin Saarenpään ja Mullolan kyläläisten voimin niin sanottuna kökkätyönä.

Avajaiset pidettiin 24.11.1963. Toiminta tarvitsi lisää tilaa, ryhdyttiin suunnittelemaan majan laajennusta, joka toteutettiin jälleen kökkätyönä, nyt koko pitäjän voimin. Tässä vaiheessa saarenpääläiset luovuttivat talon Vähänkyrön Viestille, ja nimeksi tuli Saarenpään urheilumaja. Viesti oli jo aikaisememmin lunastanut tontin. Vihkiäiset pidettiin 10.10.1982. Nykyiseen kuntoon, entistä ehompaan, täydellisen remontin jälkeen talo saatettiin vuonna 2015.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Urheilumaja (Kuva: Vähänkyrön Viesti)[/caption]

”Saarenpääs on mettäskin valot” (lainaus kirjasta Merestä noussut Saarenpää Mullola) eli 1970–luvulla ryhdyttiin suunnittelemaan ja rakentamaan valaistua pururataa majan ympäristöön. Taas kyläläisten voimin kökkätyönä raivattiin kilometrin pituinen, vaikeusasteeltaan kaikille sopiva rata. Valaistuksen toteutti Vähänkyrön kunnan Sähkölaitos omakustannushintaan. Vuosina 2014–2015 Vähänkyrön Viesti on laajentanut pururatoja, niitä on nykyään 1, 2, 3 ja 4 km:n pituisia reittejä, jotka ovat kesät lenkki- ja talvet hiihtoreitteinä.

Saarenpään kyläyhdistyksen aktiivit ovat raivanneet ja rakentaneet urheilumajalta lähtevän historiallisen polkureitistön, se kulkee läpi historiallisen maaston Saarenpäästä Mullolan kautta takaisin urheilumajalle. Reitti on noin 10 km:n pituinen ”lenkkipolku”, jonka voi toteuttaa joko kävellen tai pyöräillen. Reitin varrelta löytyvät Ainmaa-Palolakson alueella olevat noin 500–600 jKr rakennettu Jätintie sekä sen molemmissä päissä sijaitsevilla mäkitönkillä olevat hautaröykkiöt. Nämä kaikki on Museoviraston ohjeiden mukaan kunnostettu. Reitin varrella on myös laavu nuotio- ja näköalapaikkoineen. Sieltä reitti jatkuu Mullolan kylään, jossa on ollut Pohjanmaan jalkaväkirykmentin pastorien puustelli, Mulloviuksen pappila sekä Mullolan satama. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa, sen varrella on monia muitakin mielenkiintoisia kohteita, jotka kaikki on viitoitettu ja opastauluin merkitty.

Vähänkyrön Viestin ja Saarenpään kyläyhdistyksen puolesta toivotan antoisia päiviä suunnistajille

Lasse Reinman urheilumajan isäntä

[caption id="attachment_1093" align="aligncenter" width="1201"] Saarenpään suunnistuskartta vuodelta 1977[/caption]]]>