header

Kvarkenträffen, dag två: Portin sprängde banken och Norrgrann gled upp i topp

Kvarkenträffens andra deltävling bjöd på fin och relativt snabb terräng i uppemot 30-gradig hetta i Monå, Nykarleby.

Fredric Portin visade mästarklass på Kvarkenträffen i sina forna hemtrakter. (Foto: Peter Sundelin)

I herrklassen klarade Nykarlebysonen Fredric Portin (Pargas IF) hettan bäst: Han utklassade det övriga startfältet och var snabbast på varje kontrollavstånd! Topptrion bestod av samma namn som dag ett då Samu Heiska kom på andra plats (+4.12) och Toni Saari, som led i värmen, blev tredje (+5.57). Portin sa sig ha trott på en jämn dust hela vägen, men får nu koncentrera sig på att bevaka ledningen i fredagens jaktstart. Där går han ut 3.54 före Heiska och 5.26 före Saari.

Saara Norrgrann (Paimion Rasti) och Jenny Patana (Hiidenkiertäjät) gick en tät kamp om segern i damklassen. Norrgrann var i ledning större delen av loppet men segermarginalen blev till slut endast 11 sekunder. Tätduon sprang rätt så rena lopp medan första dagens vinnare Tuija Kuusela (Rastikarhut) hann med en krok på en minut och var 2.14 efter Norrgrann. Inför jaktstarten leder den fyrfaldiga Kvarkenträffenmästaren från Närpes nu med 1.48 till godo på Kuusela och 2.18 till Patana.

Saara Norrgrann led av smärta då hon stämplade sig i mål. (Foto: Peter Sundelin)

Saara Norrgrann bidrog till att öka spänningen då hon halkade vid bron på väg in på målområdet. Efter målgång haltade hon till förstahjälpen och tillbringade resten av aftonen inför finalen med ispåsar på höft och knä.

Malax IF:s finalkväll blir ännu hetare, med upploppet rakt under solen. Rejäl vätsketankning och bredbrättade solhattar rekommenderas.

  • Torsdagens final startar klockan 18, med gps-uppföljning och liveresultat på kvarkentrio.fi.

+ Läs mera i Vasabladet