header

PRESSMEDDELANDE: Kvarkenträffen 24–26.7.2019

Saara Norrgrann kan ta femte totalsegern i Kvarkenträffen

Saara Norrgrann segrade i Kvarkenträffen i fjol. Det var hennes fjärde totalseger – de tidigare kom 2008, 2010 och 2016.

Redan då blev Paimion Rasti-orienteraren historisk. Ingen annan har lyckats vinna tredagarstävlingen fyra gånger. Nu bor hon på Brändö i Vasa, och kan på riktigt prata om hemmaplan i Kvarkenträffen. Hon hör också till förhandsfavoriterna när årets upplaga startar på onsdag i Lillkyro.

Saara Norrgrann är den enda ur fjolårets tättrio som ställer upp, då fjolårstvåan Kirsi Nurmi och trean Tiia Istolahti tävlar i svenska O-ringen. Men Norrgrann har en stark utmanare i Hiidenkiertäjäts Jenny Patana.

Patana, som bor i Seinäjoki, gjorde bland annat en bra tävling i sprintstafetten i världscupen i Helsingfors tidigare i somras. Hennes lag var bäst av de finländska, med en sjätteplacering i hård internationell konkurrens.

– Jag har har inte funderat på en femte totalseger. Jag är inte i lika bra form som i fjol, men jag är inte i dålig form heller. Jag har tävlat jättelitet i sommar, men jag ser fram emot att springa tre bra tävlingar i Kvarkenträffen. Jag räknar med hårt motstånd av Jenny, säger Saara Norrgrann.

Bland damerna finns också Satu Tuomisto – Vaasan Suunnistajat-tjejen som deltog i juniorernas världsmästerskap i skidorientering i vintras.

Saara Norrgrann dansade i mål som vinnare i Kvarkenträffen 2018. I år har hon chans på en femte totalseger. (Foto: Peter Sundelin)

Tufft startfält i herrklassen

Herrarnas huvudklass, där 28 orienterare är anmälda till samtliga deltävlingar, håller mycket hög klass. Toni Saari, Paimion Rasti, Fredric Portin, Pargas IF, Samu Heiska, Vehkalahden Veikot och Samuel Heinonen, Paimion Rasti, tillhör de största förhandsfavoriterna.

Med i startfältet finns också fjolårssegraren Mikko Patana från Hiidenkiertäjät och Ylistaron Kilpa-Veljets Kvarkenträffenveteran Mikko Hölsö, som var totaltrea för ett år sedan.

Saari stämplade fel i den första deltävlingen i fjol, och hans chanser till en totalseger försvann då. Nu har han visat bra form, och var sjua i finländska mästerskapen på medeldistans i Taivalkoski för en dryg månad sedan.

I den tävlingen slutade Fredric Portin nia.

Samuel Heinonen och Samu Heiska höll mycket hög nivå i VM-granskningen på långdistans i Joensuu på midsommaraftonen. Då var Heinonen trea och Heiska sexa.

Portin ser fram emot tre dagar med bra motstånd i Kvarkenträffen.

– Herrtävlingen håller väldigt hög klass. Det är jättekul att startfältet är så här bra. Den som ska ta hem totalsegern den här gången kommer verkligen att få kämpa, säger Fredric Portin.

Han har inte gjort så många hela Kvarkenträffen under sin karriär, och det har bara blivit en totalseger. Den kom för två år sedan.

– Jag har minskat på min träning, men fortsatt med de intensiva passen. De har hållit min prestationsförmåga uppe. Återhämtningen är ett frågetecken då det blir tävlingar tre dagar i följd, säger Portin.

Kvarkenträffen för honom åter till hemtrakterna, då torsdagens tävling går i Monå i Nykarleby. Samtliga dagar är det medeldistans på programmet, och fredagsfinalen i Malax bjuder på jaktstart i herrarnas och damernas huvudklasser samt 20-, 18- och 16-årsklasserna.

Tävlingarna startar klockan 18 varje kväll och arrangeras av Vaasan Suunnistajat, IF Femman och Malax IF.

Totalt är 523 deltagare förhandsanmälda – exakt lika många som i fjol. Därtill väntas långt över 100 till motionsbanorna för alla åldrar som erbjuds på plats. Deltagarrekordet är från 2017 då mer än 900 orienterare ställde upp i Kvarkenträffen.

Fredric Portin stämplar in som etta i Kvarkenträffen 2017. Nu ser han fram emot tufft motstånd. (Foto: Jens Jern)

KVARKENTRÄFFEN 2019 • Tävlingar, vägvisning och kontaktpersoner

Deltävling 1, onsdag 24.7
Ojaniemi, Lillkyro, Vasa
Vägvisning från Vöråvägen 370, körtid 3 minuter, samt från Älvstrandsvägen 20 (Jokivarsitie), körtid 6 minuter.
Arrangör: Vaasan Suunnistajat
Tävlingsledare Peter Trompari, tel. 040 5929316
Banläggare: Kalevi Mäki-Maunus, Eveliina Välimaa och Pertti Välimaa

Deltävling 2, torsdag 25.7
Monå, Nykarleby
Vägvisning från Kanäsvägen (7270) till Monå. Från riksväg E8 cirka 8 minuters körtid.
Arrangör: IF Femman
Tävlingsledare: Eero Hakala, tel. 040 5522512
Banläggare: Peter Sundelin och Viljam Grahn

Deltävling 3, fredag 26.7
Haikne, Malax
Vägvisning från väg 673, Strandvägen 1930 (30 km söder om Vasa).
Arrangör: Malax IF
Tävlingsledare: Bengt Lillsjö, tel. 045 217 4199
Banläggare: Richard Strandberg

  • Alla deltagare beräknas vara i mål omkring 20.30.
  • Idealtiderna för huvudklasserna är 30 minuter för damer och 35 för herrar på onsdag, 35 för damer och 40 för herrar på torsdag samt 40 minuter för damer och 45 för herrar i jaktstartfinalen på fredag.
  • Mer info, startlistor och gps-uppföljning på Kvarkenträffens webbplats: www.kvarkentrio.fi

Informatör: Ulf Stenbacka, tel. 040 6692001

+ Läs mera i Vasabladet