header

Se, njut och lär

Upptäck världsarvet, möt meteoriten och res i tiden

Välkommen till Kvarken, Meteorian och Stundars. Tre av Österbottens mest fascinerande besöksmål bjuder in deltagarna i Kvarkenträffen.

  • Världsnaturarvet möter dig 20 minuters färd från Vasa centrum, bortom Replotbron, längst i Finland. Här öppnar sig den nya Världsarvsporten, med besökscenter, infopunkt och konstgalleri för alla åldrar. Välkommen in klockan 10–18 varje dag, för att lära mer om Kvarkens unika skärgård och få tips om platser att besöka. I grannbyggnaden finner du restaurang Berny’s. Längre ut i skärgården som stiger ur havet finner du bland annat Klobbskat med nytt utkikstorn, Sommarö med skön badstrand och Svedjehamn, hjärtat i världsarvet, där landhöjningen syns tydligt.
  • I Meteorian i Sundom upplever du meteoritnedslaget för mer än 520 miljoner år sedan. Då skapades Öjberget och Söderfjärden, i dag Finlands största landningsplats för tranor.
Söderfjärden, Finlands vackraste meteoritkrater, torrlades på 1920- talet från fjärd till bördig jordbruksmark. (Foto: Copyright Sundom bygdeförening)
  • Stundars i Solf lever du livet på landet år 1903, i och kring 70 gamla byggnader som flyttats från byar i Korsholm och Vasatrakten.


Nöje, bad och ro nära naturen och stan

Där skärgården möter stan finner du svalka, nöje och ro. På paradisön Vasklot, en gång startplats för världsturné i orientering, bjuds deltagarna i Kvarkenträffen rabatt till vattenpark och varma bad. Du kan också vinna fribiljetter till en äventyrspark – och två gratisdygn i en campingstuga.  

  • I Zip Adventure Park väntar utmaningar och äventyr för hela familjen, med klättring uppe bland trädtopparna, femkamp och bågskytte.
  • Tropiclandia är badet för alla åldrar, med varma pooler och vattenpark.
  • Top Camping finns stugor för hela familjen, mitt i naturen.

Bland alla som anmäler sig till Kvarkenträffen utlottas:

  • Tre fribiljetter till Tropiclandia-badet och vattenparken.
  • Ett dygn i en Top Camping-stuga för fyra personer.

Badparadiset Tropiclandia bjuder alla deltagare och funktionärer på Kvarkenträffen 3 euro rabatt på de normala inträdespriserna (23€, 0-3-åringar gratis) 24–27.7.  Berätta i kassan att du är med på Kvarkenträffen.


Ät gott intill Världsarvsporten

Berny’s restaurang och café, granne med Världsarvsporten och Replotbron, äter du gott och njuter sköna vyer.