header

Tervetuloa 51. Merenkurkun rastipäiville 20.-22.7.2022 Maailmanperintöalueen kupeeseen

Malax IF:n ja Vaasan Suunnistajat ry:n vastaavat 51. Merenkurkun rastipäivien järjestämisestä.
Tänä vuonna tämä kolmen suunnistuskilpailun kokonaisuus tarjoaa suunnistustehtäviä Maailman perintöalueen
kupeessa kahdesta kilpailukeskuksesta, Maalahden Åminnessä ja Vaasan Långskärissä. Kilpailut järjestetään ilta-aikaan, jolloin päivisin on mahdollista tutustua paikallisiin nähtävyyksiin. Sää tarjoaa ennusteiden mukaan aurinkoiset ja lämpimät olosuhteet.

Osallistujia tämän vuoden Merenkurkun rastipäiville on ilmoittautunut yhteensä 424 suunnistajaa, maantieteellisesti
Tornion ja Helsingin väliltä ja muutama ulkomailtakin mm. Ruotsista ja Japanista. Osallistujien ikäjakauma on 4-
vuotiaasta 86-vuotiaaseen, eniten osallistuja on nuorten- ja pääsarjoissa. Osallistujamäärä tulee vielä nousemaan tästä reilusti päivittäin, sillä tarjolla on jokaisen osakilpailun yhteydessä eritaitotasoisia ja -pituisia kuntoratoja, joihin ilmoittaudutaan paikan päällä. Kuntoradoilla pääsee suunnistamaansamoihin suunnistusmaastoihin kuin kilpailijat ja oman lähtöajan saa valita tietyn aikajanan sisältä.

Kaikki MRP:lle osallistuvat suunnistajat palkitaan päivittäin maaliin tullessa paikallisilla herkuilla ja kilpasarjoissa
palkitaan vielä erikseen yhteistulosten perusteella kolmannen osakilpailun jälkeen.

Kolmantena kilpailuiltana nuorten ja yleisten sarjoissa on takaa-ajolähtö, johon lähtöjärjestys määräytyy kahden
ensimmäisen kilpailun tulosten mukaan. Näin sarjoissa H/D21, H/D20, H/D18 ja H/D16 kolmantena iltana ensin
maaliin tullut voittaa. Osalla on myös gps-seuranta, jolloin yleisöllä riittää niin kotona kuin paikan päällä seurattavaa
kilpailun aikana.

Naisten yleisen sarjan kuninkaan sormusten herruustaistelu käytäneen SK Pohjantähden Kirsi Nurmen ja Hiidenkiertäjien Jenny Patanan välillä. Molemmat edustavat Pohjanmaan ulkopuolisia seuroja, mutta asuvat alueella.
Molemmat ovat kokeneita edustusurheilijoita, jotka tekevät taattua tulosta. Kirsillä on yksi kiinnitys sormuksessa
edellisvuosilta. Heitä tulevat haastamaan ainakin IF Femmanin Julia Järveläinen ja nuori tulija OK77:n Olivia Hahn. Julia on kunnostautunut enemmän sprinteissä, mutta jalka nousee ja rastit löytyvät sujuvasti myös maastossa. Tänä vuonna 18-vuotta täyttävä sulvalainen Olivia Hahn haastaa taidoillaan kokeneemmat suunnistajat ennakkoluulottomasti.

Miesten yleisen sarjan voitosta ja näin ollen kuninkaan sormuksen herruudesta vuoden 2022 osalta tullee taistelu IF Brahen Fredric Portinin, Rasti-Jussien Mikko Patanan, Helsingin Suunnistajien Miika Suomisen ja IF Brahen Emil Janssonin välillä. Heistä Portinilla ja Patanalla on jo kiinnityksiä sormukseen aikaisemmilta vuosilta. Portin haastaa edelleen kilpakumppaneitaan, vaikka ei enää satsaakaan täysillä. Mikko Patana rummuttaa kovalla kuntopohjallaan, kun rastit löytyvät sujuvasti. Samoin Miika Suominen haastaa muut kunnollaan ja sujuvalla suunnistuksellaan. Emil Jansson on nuoresta iästään huolimatta rynnimässä ennakkoluulottomasti miesten kärkeen. Mielenkiintoista nähdä kuka siis vie Kuninkaan sormuksen herruuden tänä vuonna.

Tiukkoja taisteluja tultanee käymään myös muissa sarjoissa rastipäivien voitosta. Merenkurkun rastipäivät tarjoavat sopivasti haastetta ennen syyskauden arvokisarupeamaa. Lainaten erään kokeneen suunnistajan sanoja; ”Ken osaa suunnistaa Merenkurkun alueella, osaa missä vaan.”

Tervetuloa nauttimaan suunnistuksesta rannikon maastoissa!

Malax IF & Vaasan Suunnistajat ry