header

Välkommen till 51:a Kvarkenträffen 20-22.7.2022 i Naturvärldsarvets omgivning

Malax IF och Vaasan Suunnistajat arrangerar orienteringstävlingen Kvarkenträffen

Detta år erbjuder de tre deltävlingarna orienteringsutmaningar i naturvärldsarvet omgivningar i två tävlingscentraler, i Malax (Åminne folkpark) och Vasa (Långskärs fiskehamn). Tävlingarna ordnas kvällstid så det finns tid att bekanta sig med lokala sevärdheter under dagarna. Väderprognosen lovar soliga och varma dagar.

Totalt 426 orienterare är anmälda till årets tävlingar, från Torneå i norr till Helsingfors i söder, samt några till och med från Japan, Sverige och Norge. Åldersfördelningen på deltagarna är från 4 till 86 år. Mest deltagare är det i ungdomsklasserna och huvudklasserna.
Det här är inte det slutgiltiga deltagarantalet eftersom det varje dag även finns motionsbanor som man anmäler sig till på plats. Motionsbanorna löps i samma terräng som tävlingsbanorna.

Alla som deltar får varje dag ett pris vid målgång, en lokal delikatess. Tävlingsklasserna får pris enligt totala resultatet efter den sista deltävlingen.

Den tredje deltävlingen avgörs med jaktstart för klasserna HD16-21 där startordningen är enligt resultatet från de två första deltävlingarna. Först i mål den tredje dagen utses till vinnare.
En del av deltagarna förses med gps-sändare så att publiken både där hemma och på plats kan följa med tävlingens gång.

I damernas allmänna klass torde slutsegern stå mellan SK Pohjantähtis Kirsi Nurmi och Hiidenkiertäjäts Jenny Patana. De representerar icke-österbottniska föreningar men är bosatta i nejden. Båda två är erfarna representationsidrottare som garanterat gör resultat. Som utmanare finns åtminstone IF Femmans Julia Järveläinen och Olivia Hahn, OK77. Julia är mer av en sprintorienterare men farten finns nog också i skogen. Hahn, som i år fyller 18, utmanar med sin teknik de mer erfarna orienterarna.

I herrarnas allmänna klass tampas Fredric Portin, IF Brahe, Mikko Patana, Rasti-Jussit, Miika Suominen, Helsingin Suunnistajat och Emil Jansson, IF Brahe om segern. Portin utmanar fortfarande sina medtävlande trots att han inte längre satsar för fullt. Mikko Patana kör på med sin hårda uthållighetsbakgrund och hittar kontrollerna utan problem. Suominen utmanar med sin stigande form och Jansson är trots sin unga ålder på väg upp och utmanar i toppen.

Det blir spännande att se vem som i år tar hem Konungens ring. Det blir säkert också jämna kamper i övriga klasser. Kvarkenträffen erbjuder lämpliga utmaningar innan höstens mästerskapstävlingar. För att citera en erfaren orienterares ord: ”Den som kan orientera i kvarkenområdet kan orientera var som helst”.