header

Kvarkenträffen lockar finländsk och fransk elit

Kim och Salla Fagerudd försvarar inte sina totalsegrar. I stället får ett annat par från Paimion Rasti, Frédéric Tranchand och Saara Norrgrann, axla favoritskapet i Kvarkenträffen den 21-23 juli. Det är ingen lätt utmaning. På herrsidan är startfältet tuffare än någonsin.

Frédéric mot Fredric
Den första deltävlingen i året upplaga av tredagarstävlingen Kvarkenträffen avgörs på Hägnäsberget invid Söderfjärden. Där ställs två VM-klara orienterare mot varandra: Fredric Portin och Frédéric Tranchand. Etta respektive tvåa i Elitligan tidigare i sommar och klubbkamrater i Paimion Rasti. Portin, nyss hemkommen från ett VM-läger, nöjer sig med en deltävling. Fransmannen, som tog hem totalsegern i den finländska orienteringsveckan FIN5 i Fredrikshamn förra veckan, tävlar alla tre dagar i Kvarkenträffen. De två möts igen i VM i Strömstad, Sverige i slutet av augusti. Tranchand har tre VM-brons, ett i sprint (2010) och två i stafett (2014 och 2015).

Motståndet i kampen om vandringspriset Konungens Ring i Kvarkenträffen blir redan det tufft. På startlistan finns VM-reserven på långdistans Elias Kuukka (Tampereen Pyrintö), landslagsorienteraren Toni Saari (Vaajakosken Terä), Filip Brunell (OK Trian), korsholmsbördige Andreas Hall (Hiidenkiertäjät) och hans före detta klubbkamrat i IF Femman Otto Sund (OK Trian). Lägg därtill fjolårets totaltvåa Jarkko Hautala (Vaajakosken Terä) och Mikko Hölsö (Ylistaron Kilpa-Veljet).

Den finländska rankinglistan ger en fingervisning om hur tufft startfältet är i Kvarkenträffen. Portin är etta, Kuukka sexa, Tranchand sjua och Saari femtonde just nu. Högst rankad av de övriga i herrklassen i Kvarkenträffen är Petri Saari (Vaajakosken Terä) på 44:e plats. Det lär bli en intressant dust mellan pappa Petri och sonen Toni, i synnerhet sedan Petri slog Toni med en placering i Kajanalands orienteringsvecka tidigare i juli.

Norrgrann jagar tredje totalsegern
I damklassen jagar Närpesbördiga Saara Norrgrann från Paimion Rasti sin tredje totalseger. Hon vann Kvarkenträffen 2008 och 2010. 2014 var hon tvåa och 2015 var hon skadad. Av fjolårets topptrio är det endast tvåan Anu Tuomisto som är anmäld i år. Vaasan Suunnistajats junior, som tidigare i sommar representerade Finland i 18-åringarnas junior-EM, väljer än en gång utmaningen i seniorklassen. Satu Heittola (Rasti-Kurikka) och Victoria Höstman (IF Femman) är två tuffa utmanare bland de 14 damer som springer alla tre etapper.

Alla kan delta i Kvarkenträffen
Herrarnas huvudklass, H21, är störst. I den är 34 orienterare anmälda till alla tre dagar. I den första deltävlingen lockar den här klassen hela 50 deltagare.
Totalt är 617 orienterare, i tävlingsklasser från 10 upp till 85 år, anmälda till årets upplaga av Kvarkenträffen. Det är något mindre än de senaste åren då antalet tävlande varit över 650.
Men utöver de här dryga 600 finns många som väljer att delta utan att tävla. Varje dag kan man pröva på en motionsbana på Kvarkenträffen och anmäla sig på plats. A-banan är cirka 5 kilometer, B-banan cirka 3 kilometer och RR-banan knappt 2 kilometer. På torsdag och fredag kan man starta klockan 18.00-19.30 på motionsbanorna och på lördag klockan 11.00-12.30. Du väljer själv när du startar. Avgiften för motionsorienteringen är 12 euro per dag. Att hyra en emitbricka kostar 5 euro. På RR-banan får man låna en emitbricka gratis.
För de yngsta ordnas Skärmskoj, en bana med roliga uppgifter där de kan bekanta sig med orienteringen. Starttiden är valfri mellan klockan 17.30 och 20.00 på torsdag och fredag samt 10.30 och 13.00 på lördag. Deltagaravgiften är 3 euro. Alla deltagare får pris.
På det här sättet kan alla som vill njuta av tävlingsterrängerna vid Hägnäsberget med utsikt över Söderfjärden på torsdag, i Kuckus, Vörå på fredag och i Björknäs i de sydligaste delarna av Malax på lördag.

Välkomna!

Solf IK, IF Femman & Malax IF

KVARKENTRÄFFEN 2016: Starttider, tävlingsplatser och vägvisning
Torsdag 21.7 kl. 18.00 Hängnäsberget, Söderfjärden.  Vägvisning från riksväg 8 i Malax samt korsningen av väg 673 Malax-Söderfjärdsvägen.
Fredag 22.7 kl. 18.00 Kuckus, Vörå. Vägvisning från korsningen av väg 718 och 7291 (Tuckor-Kimo).
Lördag 23.7 kl. 11.00 Björknäs, Malax. Vägvisning från riksväg 8 i Långåminne, körtid cirka 15 minuter.

I kvällstävlingarna är alla i mål omkring 20.30, i lördagens jaktstartsfinal cirka 13.30.

Informatör: Hannu Uusi-Pohjola, tel. 050 5919101, e-post hannu.uusi-pohjola@backman-trummer.fi

Mer info, startlistor, resultat och gps-uppföljning: www.kvarkentrio.fi