header

Glimtar vi minns

Solsken och sallad
Porsris bland berghällar
Franskt på pallen

Följ med på bildodyssé till Kvarkenträffen 2016

och Kvarkenträffenvisan i videon ovan

Musik: Kari Niemelä
Text: Håkan Jäntti
Kamera: Håkan Jäntti
Flygbilder: Martin Nyqvist
Produktion: Håkan & Kari 2016

– och välkommen på nya äventyr 20–22 juli 2017.

Bilder från Kvarkenträffen 2016 (klicka på bilden eller länken för att öppna hela albumet med bilder från respektive tävlingsdag)

Söderfjärden, Solf & Malax

Foto: Sonja Friman

 

Kuckus, Vörå

Foto: Jens Jern

 

 Björknäs, Malax

Foto: Håkan Jäntti

Favoriterna höll för trycket i Malax

Malaxterrängen blev som väntat svår för flera deltagare men i huvudklasserna höll favoriterna för trycket. Saara Norrgrann som gick ut i täten blev visserligen ikappsprungen av Anu Tuomisto med 1.49 men på slutet klarade Saara av att hålla huvudet kallt och kunde avgöra med sin löpstyrka. I herrklassen hade Frederic Tranchand en ganska lugn resa och ohotad resa mot segern men var ändå snabbast idag med nästan fem minuters marginal till Petri Saari som var nästsnabbast. I totalen tog Elias Kuukka andraplatsen före Toni Saari.

Solen sken över deltagarna som i målet belönades med en påse tomater. Saara gick i och med segern upp som ensam dam med tre inskriptioner i konungens ring. Frederic fixade nu hem Frankrikes första, flest inskriptioner på herrsidan har Kim Fagerudd, 3 st.

IMG_0709

IMG_0710

IMG_0707

Kuckus skiljde agnarna från vetet

Fredagen bjöd på mindre solsken men en inte desto mindre tryckande hetta. I kombination med det ställvis höga getporset blev summan en verklig fysisk prövning. Som tur var dominerade berg-i-dagen områdena på banorna och helheten var en minst sagt vacker och njutningsfull upplevelse. Huvudklassernas banor bjöd också på ett och annat intressant vägvalsavstånd, kolla in GPS-uppföljnignen. Bäst orienterade Saara Norrgrann och Frederic Tranchand som få gå ut i ledningen i morgondagens jaktstart. Blir det en dubbelseger för Paimion Rasti eller vaskar malaxterrängen om i kortpacken? Det skulle i så fall inte vara den första gången så sker.

IMG_0676

 

Kvarkenträffen startade med utmanande terräng

Det var strålande solsken vid Hängnäsberget i Solf då Kvarkenträffen körde igång. Den tekniskt svåra terrängen tog huvudrollen och många spenderade lite för många minuter med att snurra runt kontrollerna, något som går att iakta från GPS-uppföljningen (länk på resultatsidan). Bommarna glömdes dock fort bort i den fina stämningen på den gemytliga tävlingscentralen mitt i skogen, dessutom fick man ett stycke fräsch lokal sallad i handen direkt efter målgång. Själv kunde jag inte ställa upp i år p.g.a. trilskande baklår men jag fick ändå njuta av salladen och den fina gemenskapen. Det är alltid lika kul att träffa bekanta på Kvarkenträffen.

WP_20160721_001[1]

I huvudklasserna bjöds det också på spännande kamper. Frederic Tranchand har redan skaffat sig ett försprång på över fyra minuter till Filip Brunell som är närmast följande. Fredrik Portin som var andra idag deltar inte i de återstående deltävlingarna utan styr kosan mot O-ringen. I damklassen blev det en överraskningsseger i.o.m. att junioren Anu Tuomisto vann. Där är det dock mindre differenser med fyra löpare inom 3 minuter.

Andreas Hall, TC-reporter

Väntan är över – nu börjar det!

vorapojken_sliderVälkommen till Kvarkenträffen 2016! Idag inleds äventyret i Solf i strålande väder tillsammans med strålande sällskap. Och ingen av deltagarna kommer hem tomhänt. Idag delas ut en träningskarta inför FM-sprint i Vasa till alla som kommer i mål. Dammbrunnen är en sprintkarta ritad av Otto Sund och banan har också utformats av Otto Sund tillsammans med Peter Sundelin. Banläggaren hälsar att de som springer under 11 minuter har goda chanser i H21 i FM-sprinten i Vasa 🙂 På fredag bjuder Vöråpojken med rågpojkar åt alla deltagare, så att alla ska orka springa även på lördag morgon. Efter finalen på lördag belönas alla med färska tomater, mycket bra för återhämtningen.

Njut, upplev och ha det roligt i skogen!

Kvarkenträffen lockar finländsk och fransk elit

Kim och Salla Fagerudd försvarar inte sina totalsegrar. I stället får ett annat par från Paimion Rasti, Frédéric Tranchand och Saara Norrgrann, axla favoritskapet i Kvarkenträffen den 21-23 juli. Det är ingen lätt utmaning. På herrsidan är startfältet tuffare än någonsin.

Frédéric mot Fredric
Den första deltävlingen i året upplaga av tredagarstävlingen Kvarkenträffen avgörs på Hägnäsberget invid Söderfjärden. Där ställs två VM-klara orienterare mot varandra: Fredric Portin och Frédéric Tranchand. Etta respektive tvåa i Elitligan tidigare i sommar och klubbkamrater i Paimion Rasti. Portin, nyss hemkommen från ett VM-läger, nöjer sig med en deltävling. Fransmannen, som tog hem totalsegern i den finländska orienteringsveckan FIN5 i Fredrikshamn förra veckan, tävlar alla tre dagar i Kvarkenträffen. De två möts igen i VM i Strömstad, Sverige i slutet av augusti. Tranchand har tre VM-brons, ett i sprint (2010) och två i stafett (2014 och 2015).

Motståndet i kampen om vandringspriset Konungens Ring i Kvarkenträffen blir redan det tufft. På startlistan finns VM-reserven på långdistans Elias Kuukka (Tampereen Pyrintö), landslagsorienteraren Toni Saari (Vaajakosken Terä), Filip Brunell (OK Trian), korsholmsbördige Andreas Hall (Hiidenkiertäjät) och hans före detta klubbkamrat i IF Femman Otto Sund (OK Trian). Lägg därtill fjolårets totaltvåa Jarkko Hautala (Vaajakosken Terä) och Mikko Hölsö (Ylistaron Kilpa-Veljet).

Den finländska rankinglistan ger en fingervisning om hur tufft startfältet är i Kvarkenträffen. Portin är etta, Kuukka sexa, Tranchand sjua och Saari femtonde just nu. Högst rankad av de övriga i herrklassen i Kvarkenträffen är Petri Saari (Vaajakosken Terä) på 44:e plats. Det lär bli en intressant dust mellan pappa Petri och sonen Toni, i synnerhet sedan Petri slog Toni med en placering i Kajanalands orienteringsvecka tidigare i juli.

Norrgrann jagar tredje totalsegern
I damklassen jagar Närpesbördiga Saara Norrgrann från Paimion Rasti sin tredje totalseger. Hon vann Kvarkenträffen 2008 och 2010. 2014 var hon tvåa och 2015 var hon skadad. Av fjolårets topptrio är det endast tvåan Anu Tuomisto som är anmäld i år. Vaasan Suunnistajats junior, som tidigare i sommar representerade Finland i 18-åringarnas junior-EM, väljer än en gång utmaningen i seniorklassen. Satu Heittola (Rasti-Kurikka) och Victoria Höstman (IF Femman) är två tuffa utmanare bland de 14 damer som springer alla tre etapper.

Alla kan delta i Kvarkenträffen
Herrarnas huvudklass, H21, är störst. I den är 34 orienterare anmälda till alla tre dagar. I den första deltävlingen lockar den här klassen hela 50 deltagare.
Totalt är 617 orienterare, i tävlingsklasser från 10 upp till 85 år, anmälda till årets upplaga av Kvarkenträffen. Det är något mindre än de senaste åren då antalet tävlande varit över 650.
Men utöver de här dryga 600 finns många som väljer att delta utan att tävla. Varje dag kan man pröva på en motionsbana på Kvarkenträffen och anmäla sig på plats. A-banan är cirka 5 kilometer, B-banan cirka 3 kilometer och RR-banan knappt 2 kilometer. På torsdag och fredag kan man starta klockan 18.00-19.30 på motionsbanorna och på lördag klockan 11.00-12.30. Du väljer själv när du startar. Avgiften för motionsorienteringen är 12 euro per dag. Att hyra en emitbricka kostar 5 euro. På RR-banan får man låna en emitbricka gratis.
För de yngsta ordnas Skärmskoj, en bana med roliga uppgifter där de kan bekanta sig med orienteringen. Starttiden är valfri mellan klockan 17.30 och 20.00 på torsdag och fredag samt 10.30 och 13.00 på lördag. Deltagaravgiften är 3 euro. Alla deltagare får pris.
På det här sättet kan alla som vill njuta av tävlingsterrängerna vid Hägnäsberget med utsikt över Söderfjärden på torsdag, i Kuckus, Vörå på fredag och i Björknäs i de sydligaste delarna av Malax på lördag.

Välkomna!

Solf IK, IF Femman & Malax IF

KVARKENTRÄFFEN 2016: Starttider, tävlingsplatser och vägvisning
Torsdag 21.7 kl. 18.00 Hängnäsberget, Söderfjärden.  Vägvisning från riksväg 8 i Malax samt korsningen av väg 673 Malax-Söderfjärdsvägen.
Fredag 22.7 kl. 18.00 Kuckus, Vörå. Vägvisning från korsningen av väg 718 och 7291 (Tuckor-Kimo).
Lördag 23.7 kl. 11.00 Björknäs, Malax. Vägvisning från riksväg 8 i Långåminne, körtid cirka 15 minuter.

I kvällstävlingarna är alla i mål omkring 20.30, i lördagens jaktstartsfinal cirka 13.30.

Informatör: Hannu Uusi-Pohjola, tel. 050 5919101, e-post hannu.uusi-pohjola@backman-trummer.fi

Mer info, startlistor, resultat och gps-uppföljning: www.kvarkentrio.fi

Grattis & välkommen till Kvarkenträffen

 

Välkommen till Kvarkenträffen 2016 där 629 orienterare startar på minst en av de tre etapperna. Startlistorna har publicerats på våra resultatsidor.

Grattis Marion, Elina och 14 andra lyckliga vinnare! Vinnarna av utlottningspriserna hittar du här.

Del 3 | Målet. Rötterna. Framtiden.

Björknäs är målet, där många rötter gror och utformar den framtid vi skall besöka i Del 3, den sista delen av vårt äventyr. Läs mera av Håkan Jänttis reportage om Björknäs här.

Prisbordet börjar vara fyllt och inväntar på sina pristagare. Alla som är anmälda senast idag 16.7 är med i utlottningen av flera fina priser. Listan på alla olika priser hittar du här.

Inget att göra mellan tävlingarna? Badparadiset Tropiclandia bjuder alla deltagare och funktionärer på Kvarkenträffen 3 euro rabatt på de normala inträdespriserna (23€, 0-3-åringar gratis) 21–24.7.  Berätta i kassan att du är med på Kvarkenträffen. Mera tips hittar du här.

Preliminära tävlingsdirektiv

Nu finns det preliminära tävlingsdirektiv för Kvarkenträffen 2016. Tävlingsdirektiven finns här och kommer att uppdateras vart efter det sker ändringar. De slutliga tävlingsdirektiven finns på anslagstavlan i tävlingscentralen under tävlingarna.

Det finns nya bilder från terrängen i Björknäs. Kolla in dem här.

Del 2 | Fartfylld fortsättning på äventyret

Kuckus 1997
Kartan över Kuckus från FSOM 1997

+ Nu är det dags för fortsättningen på äventyret. Vi styr nosen mot Vörå, närmare sagt Kuckus, då Rasmus Tunis bjuder på intressant fakta och gamla historier från Kuckus. Läs Del 2 av äventyret här.

+ Vi har även fått in hälsningar från banläggarna från IF Femman och Malax IF, så här kan ni läsa vad som väntar er under årets äventyr i skogarna invid Kvarken.

+ Precis som det stod i inbjudan, så har vi lottat ut en kryssning bland alla som anmält sig senast den 20 juni. Vinnaren av kryssningen över Kvarken med skärgårdsmiddag är Marion Forsell OK Botnia. Gratulerar!

+ Men ingen ska misströsta sig, för alla har ännu chans att vinna priser. Vi har ett bord fyllt med presentkort och biljetter, till bland annat Stundars och Meteorian, som skall lottas ut mellan alla som har anmält sig senast 16 juli. Så ännu hinner du anmäla dig och delta i utlottningen. En komplett lista på alla priser och vinnare publiceras under helgen.

+ Redan nu finns det hårda namn på anmälningslistorna. På herrsidan har vi bland annat Andreas Hall, Elias Kuukka, Toni Saari och inte minst Frederic Tranchand. Bland damerna har vi hittills Elina Grahn, Victoria Höstman och Saara Norrgrann som intressanta och lokala namn. Vi ser fram emot högklassiga kamper om Konungens Ringar!