header

Hälsningar från Saara och Fredo – Vinnarparet gör olika vägval i juli

Saara Norrgrann och Frédéric Tranchand, högst på pallen 2016. (Foto: Håkan Jäntti)

Saara Norrgrann och Frédéric Tranchand, som vann Kvarkenträffens tredagarstävling i fjol, gör olika vägval i sommar. Saara ser fram emot att försvara segern, medan ”Fredo” laddar för World Games i Polen.
– Det skulle vara jättekul att springa det här året också. Med jag tror det blir omöjligt i mitt program, då jag ska delta i World Games följande vecka, säger Frédéric.
Den franske VM-medaljören stortrivdes på sin första Kvarkenträff i fjol.

Välkommen på Kvarkenträffen
– Det var tre olika terrängtyper, med olika utmaningar. Väldigt skön organisation. Jag kände mig välkommen. Bra koncept med jaktstart sista dagen! Bra priser. Bra väder – och nära vattnet för att gå och simma lite efteråt. Det var överlag mycket skönt att springa, hälsar fransmannen, som är uppvuxen i en liten by i bergen och fann samma idyll och gemenskap på Kvarkenträffen.
Efter flera år i den svenska klubben OK Hällen flyter hans svenska bra och bidrar till att Frédéric Tranchand trivs i Österbotten. Med Åbo som hemort och Paimion Rasti som klubbadress har han nu börjat studera finska – medan Närpesfödda fästmön Saara Norrgrann börjat läsa franska.

Frédéric Tranchand belönas med ett kålhuvud efter målgång på Solf IK:s tävling 2016. Mitt i bild tidigare Solf IK:aren Mikael Kvist, nu i IF Femmans färger. (Foto: Solf IK Orientering)

Fredo steget före
– Jag måste medge att han ligger steget före mig, berättar Saara.
– Jag klarar av att beställa en croque madame (varm smörgås) och säga Je suis sec comme un loup (jag är slut som en varg) efter en orienteringsträning. Men det är tydligen ett internt skämt som bara orienterare i franska landslaget kan förstå.
Årets världsmästerskap avgörs i månadsskiftet juni–juli i Estland och efter att ha återhämtat sig från en lårskada under våren tror Frédéric på att den egna formen är på stigande.
– Jag börjar också vara i god form, hälsar Saara Norrgrann. Vinterträningen har varit ganska av och an, efter en knäoperation i december. Ganska snabbt har jag kommit upp till en bra nivå, om än orken tar slut ibland.

Saara Norrgrann glad efter avverkad premiärtävling i Kvarkenträffen 2016. (Foto: Solf IK Orientering)

Saara först till fyra?
Lagom till 20 juli räknar Saara med att vara i trim för att kämpa om en fjärde inteckning i Konungens Ring.
– Som alltid trivs jag på Kvarkenträffen. Glada människor, bra banor, bra priser och det brukar allt som oftast vara en spännande avslutning. Jag hoppas att många tuffa löpare kommer med i år.
I herrarnas huvudklass är Finlandsettan Fredric Portin redan anmäld – och tre deltagare från Frankrike finns med i de övriga klasserna.