header

Minnesblickar från sommarens tävlingar

I väntan på sommarvärme och bara marker går det att blicka bakåt och minnas hur trevligt vi hade det senaste sommaren i Kalapää, Kolnebacken och Saarenpää.

Bilder från tävlingarna hittas på Kvarkenträffens Flickr.

Portin och Nurmi höll ut trots några missar

Kvarkenträffen förflyttade sig till Vähänkyrön Viestis skidstuga och Saarenpää skogarna i Lillkyro, Vasa. För huvudklasserna och juniorklasserna  var det jaktstart enligt ställningen i totalen. Det var lite blött på TC, men annars var vädret på gott humör med solsken.

I herrklassen startade Fredric Portin med en trygg ledning på över 4 minuter före trion Samu Heiska, Toni Saari och Juha Sorvisto. Trots små problem längs banan kunde Portin hålla ut med en god marginal före Toni Saari. Saari hade en jämn kamp med Heiska medan Sorvisto hann aldrig ikapp duon. Saari försökte flera gånger pressa ifrån, men gjorde små missar och så var de ihop igen. Med några kontroller kvar så lyckades han till slut lämna Heiska. Så den slutliga ställningen i mål blev Portin, Saari, Heiska.

I damklassen fick Kirsi Nurmi starta med en 3 minuters ledning före Heini Wennman. Nurmi gjorde en större bom på fjärde kontrollen, så det bara var en halv minut mellan damerna, men de var inte inom synhåll från varandra. Efter missen ökade Nurmi på farten och drog ifrån Wennman igen. Wennman igen hade inget bra flyt på idag och bommade en hel del. Så i mål var differansen över 4 minuter. Om tredje platsen var det en jämn kamp mellan Satu Tuomisto, Elli Peltomäki och Victoria Höstman. Av dem var det Tuomisto som drog det längre strået med ett bättre vägval till sista kontrollen och därmed blev den slutliga ställningen i mål Nurmi, Wennman, Tuomisto.

Konungens ringar har fått nya ägare för ett år framåt. Fredric Portin och Kirsi Nurmi tog sina första inteckningar i Kvarkenträffens vandringspris. Foto: Peter Sundelin

Resultat
GPS-herrar
GPS-damer

Kolnebacken bjöd på rolig men klurig orientering

Kvarkenträffens andra deltävling ordnades av Malax IF vid Kolnebackens skola. Den gamla sandåsen med otaliga sandgropar och täta skog bjöd på väldigt klurig orientering, som krävde både mod och tuffa tag för de snabbaste löparna. Den unika terrängen för Österbotten gillades av många, medan andra inte var lika förtjusta. Men överlag var det positiva kommentarer orienterarna kom med, för de flesta gillade den utmanande terrängen.

På herrsidan fortsatte Fredric Portin dominera, 1:30 före Tomi Närvä (Hiidenkiertäjät). Han gjorde ett kontrollerat lopp, förutom på långavståndet i slutet, där han höll på att tappa bort sig för en stund.
– Jag bestämde mig för att stanna upp ända tills jag får reda på var jag är, sa Portin. Det tog en liten stund, men sedan var han tillbaka och hittade kontrollen. Aapo Summanen (Helsingin Suunnistajat) blev rätt så snabbt ikapp sprungen av Portin, gjorde ett annat vägval på samma långavstånd och höll på att dra ifrån Portin, men han missade lite till följande kontroll och då var duon tillsammans igen. I mål blev det då 2 minuter skillnad mellan herrarna, så Summanen tog tredje platsen.

Jaktstarten imorgon blir intressant då Portin går ut i en trygg 4 minuters ledning, men där startar en trio på Heiska, Saari och Sorvisto inom en minut mellan varandra. Ska de kunna tillsammans hålla bättre fart än Portin i ledningen? Det ser vi imorgon i Saarenpää.

På damsidan blev det ändringar i täten då Kirsi Nurmi tog en överlägsen seger, 4:48 före Heini Wennman. Det betyder att Kirsi går ut 3:24 före Wennman imorgon i jaktstarten. Kampen om tredje platsen går mellan Tuomisto, Höstman och Peltomäki, ungefär 10 minuter efter Nurmi.

Resultat | Totala resultat
GPS-herrar
GPS-damer

Portin och Wennman segrade i Kalapää – Totaltävlingen ännu öppen

Efter några regniga dagar ljusnade det till igår passligt inför den första deltävlingen i Kvarkenträffen. IF Femman stod som värd då Kalapää-skogen än en gång bjöd på knepig orientering i en tunglöpt och hal terräng. Den nya kartan från FM-stafetten ifjol utnyttjades även denna sommar, dock i den mer nordliga delen.

Fredric Portin i mål. Foto: Jens Jern

Snabbast på den 6 km långa herrbana var förhandsfavoriten Fredric Portin (Paimion Rasti), 1 minut snabbare än Samu Heiska (Veihkalahden Veikot). 2 minuter efter Portin ligger Vaajakosken Teräs Toni Saari och Juha Sorvisto. Helt felfritt kom inte Portins seger.
– Det blev en liten bom på 10:e kontrollen, kontrollen var gömd nere i sänkan, som var svår att se uppifrån, förklarade Portin i målet. Trots lite trötta ben efter ultralångloppet NUTS Pallas (55 km) så ansåg Portin att farten borde nog räcka för att tävla om segern i totalen. Att hålla fokus på orienteringen och behålla lugnet efter misstag är receptet till framgång.
Samu Heiska gjorde ett stabilt lopp och låg bara några sekunder efter Portin vid 10:e kontrollen, efter Portins miss. Men herrarna tog olika vägval till följande kontroll, där Heiskas vägval var minuten långsammare. Det avståndet förblev det samma ända in i mål.
Toni Saari gjorde sin andra start efter FM-medeldistansen i våras, där han skadade foten rätt så illa.
– Det kändes att man inte har kunnat träna några hårda träningspass på en god stund, kommenterade Toni i målet. Efter FM så har han endast deltagit i Jukola, men nu är han tillbaka efter skadan.
– Lite försiktig får man nog ännu vara med foten, idag stadigt tejpad, poängterade Saari. Helt felfritt gick det inte för Toni Saari i skogen, han gjorde en miss på ca 40 sekunder halvvägs in i loppet.
Nästan lika snabb som Toni Saari var klubbkompisen Juha Sorvisto, som var snabbast av herrarna som tog det raka vägvalet på långavståndet, där de snabbaste sprang långt runt med skogsbilsvägen.
– Jag valde att gå rakt på långavståndet, men klarade inte av att utföra det vägvalet helt felfritt, berättade Juha i målet. Även han kommenterade att terrängen var fysiskt krävande och att man måste bara orka pressa på även om det känns jobbigt. Juha, som har blickarna mot höstens tävlingar, har tränat på bra och hoppas på att tävla om topplaceringar, både nu på Kvarkenträffen som på FM senare i höst.

Heini Wennman på väg i mål. Foto: Jens Jern

På damsidan så fick vi före start beskedet att fjolårets segrare, Saara Norrgrann tvingats ge återbud på grund av en sjuk fot. Hon meddelade att hon siktar på höstens FM-tävlingar och därav måste avstå Kvarkenträffen. Även om en av förhandsfavoriterna var borta, så höll de andra förhandsfavoriterna. Heini Wennman (Pohjantähti) var snabbast på den 4,3 km långa dambanan. Hon vann med 1:24 före Kirsi Nurmi (IFK Göteborg) och 2:12 före Elli Peltomäki (Rastikarhut). Satu Tuomisto hade en svårare inledning på Kvarkenträffen, hela 5:50 efter Wennman.
– Felfritt förutom till sista kontrollen, konstaterade Wennman efteråt. Hon tyckte det var tufft ute i terrängen. Men en god sommar med mycket träning har hjälpt, så hon orkade pressa på hela vägen. Det vådar gott inför höstens FM-tävlingar, var långdistansen på Simpsiö i Lapua är en av huvudmålsättningarna.
Närmast Wennman kom Kirsi Nurmi, som studerar i Göteborg.
– En liten bom på nionde kontrollen, annars ett kontrollerat lopp, sa Kirsi efter loppet. Nyligen hemkommen från Alperna och Österrike så kändes den tuffa terrängen jobbig även för henne. Det är en ny dag imorgon och helt annan typ av terräng. Hon siktar på att ta ikapp Wenmann så det inte blir för stort avstånd i jaktstarten.

Resultat
GPS-herrar
GPS-damer

Startlistorna är publicerade – Vinnare av lottningspriser klara

Startlistorna finns nu publicerade på Startlistor & Resultat-sidan. Vänligen kontrollera att er information stämmer (klass, namn och EMIT-nummer). Ändringar skall meddelas till Info före start.

 Utlottningspriserna har lottats. Namnen på vinnarna finns på Priser-sidan, där du även hittar lista på alla priser. Grattis till vinnarna!

Vi ses på Kvarkenträffen!

Lokala landslagsorienterare – och över 700 andra orienterare – tävlar i Kvarkenträffen

PRESSMEDDELANDE 18.7.2017

VM-orienterarna Fredric Portin och Kirsi Nurmi är förhandsfavoriter i årets upplaga av tredagarsorienteringen Kvarkenträffen. Portin, som tävlar för Paimion Rasti men bor i Korsholm, var 11:e på långdistansen i VM i Estland för några veckor sedan. Nurmi, som tävlar för IFK Göteborg men är hemma från Vasa, var 27:e på sprinten i sin VM-debut i Estland.

Båda två är uttagna till världscupdeltävlingarna i Lettland om en månad, men först tävlar de i Kvarkenträffen. En totalseger i Kvarkenträffen skulle bli en ny merit för båda två. Men de kommer att möta på hårt motstånd.

Närpesbördiga Saara Norrgrann är på plats för att försvara fjolårssegern. Paimion Rasti-orienteraren kan dessutom bli den första som tar hem fyra totalsegrar. Norrgrann har vunnit 2008, 2010 och 2016. En annan tuff utmanare i damklassen är Tuulia Viberg från MS Parma, som blev sjätte i damernas elitklass i orienteringsveckan FIN5 förra veckan. Räkna inte heller bort SK Pohjantähtis Heini Wennman med rötterna i Karleby.

Från arrangörsföreningarna IF Femman och Vaasan Suunnistajat kommer hemmahoppen Victoria Höstman och Satu Tuomisto. Höstman var femma totalt i damklassen 2015 och fyra 2016. Är det dags att ta plats på prispallen nu? Tuomisto, som gick på kryckor förra sommaren, vann häromveckan 18-åringarnas elitklass i FIN5.

På herrsidan kommer Paimion Rastis Frédéric Tranchand inte att försvara sin titel. Den franske VM-medaljören tävlar i stället i World Games i Polen.

Men det finns många som slåss om totalsegern i Kvarkenträffens största klass. Från Vaajakosken Terä kommer bland annat landslagsorienteraren Toni Saari och Juha Sorvisto. Duon Petri Saari (Vaajakosken Terä) och Mikko Hölsö (Ylistaron Kilpa-Veljet) är rutinerade Kvarkenträffsdeltagare som flera gånger stått på prispallen efter tre dagar. Räcker de fortfarande till?

Fia Snickars (Solf IK), Aapo Viippola (Oulun Tarmo), Eveliina Välimaa (Vaasan Suunnistajat) och Satu Tuomisto (Vaasan Suunnistajat) tävlar alla i Kvarkenträffen. Pertti Välimaa (Vaasan Suunnistajat) är tävlingsledare för den tredje tävlingen. Pernilla Tunis (IF Femman) inleder tredagarstävlingen med att vara banläggare, sedan tävlar hon de följande dagarna. Foto: Kvarkenträffen – Merenkurkun Rastipäivät

Alla kan delta i Kvarkenträffen

Över 700 orienterare, i klasser från 8 upp till 80 år, är anmälda till årets upplaga av Kvarkenträffen. Det här är femte året i rad som tävlingarna lockar fler än 600 deltagare, men första året som man når över 700.

Herrarnas huvudklass, H21, är störst, med 59 deltagare. Glädjande för framtiden är att 10-årsklassen för pojkar är näst störst med 39 anmälda, och motsvarande klass för flickor har samlat 36 deltagare.

Störst förening är IF Femman med 69 deltagare följt av Närpes OK (48), Rasti-Jussit (46) och Vaasan Suunnistajat (42). Kvarkenträffen lockar inte bara deltagare från Finland. Tio orienterare från Sverige och tre från Frankrike är anmälda.

För den som inte anmält sig på förhand och inte vill tävla finns motionsklasser varje dag. A-banan är cirka 5 kilometer, B-banan cirka 3 kilometer och RR-banan (stödrutt med ett band i terrängen som extra ledstång att orientera efter) knappt 2 kilometer. Till motionsbanorna anmäler man sig på plats med fri starttid. För de allra yngsta ordnas Skärmskoj, en bana med roliga uppgifter där de kan bekanta sig med orienteringen.

På det här sättet kan alla som vill njuta av tävlingsterrängerna i Kalapää, Vörå, på torsdag, i Kolnebacken, Malax, på fredag och i Saarenpää, Lillkyro, på lördag.

Välkomna!

IF Femman, Malax IF & Vaasan Suunnistajat

 

KVARKENTRÄFFEN 2017: Starttider, tävlingsplatser och vägvisning

Torsdag 20.7 kl. 18 • Kalapää, Vörå.
Vägvisning söderifrån vid korsningen mellan E8 och väg 725, i norr i korsningen E8 – väg 718 och från öster i korsningen mellan vägarna 718 och 725. Körtid från Vörå centrum cirka 15 minuter.

Fredag 21.7 kl. 18 • Kolnebacken, Malax.
Vägvisning från riksväg 8, 31 km söder om Vasa (Jurvakorsningen). Fem minuters körtid.

Lördag 22.7 kl. 11 • Saarenpää, Lillkyro.
Vägvisning från Lillkyro centrum, väg 717 samt Jokivarsitie.

 • I kvällstävlingarna är alla i mål omkring 20.30, i lördagens jaktstartsfinal cirka 13.30.
• Idealtiderna för huvudklasserna är 30 minuter för damer och 35 för herrar på torsdag, 35 för damer och 40 för herrar på fredag samt 40 för damer och 50 för herrar på lördag.

Informatör: Josefin Torrkulla, tel. 050-5410650, e-post josefin.torrkulla(at)gmail.com.

Mer info, startlistor, resultat och GPS-uppföljning: www.kvarkentrio.fi

Preliminära tävlingsdirektiv & banlängder

De preliminära tävlingsdirektiven och banlängderna har publicerats på hemsidan. Vi fyller i information som saknas när de är klara. Du hittar tävlingsdirektiven och banlängderna här.

Under tävlingarna ordnas det motionsbanor för den som vill ut och pröva orienteringen utan tävling. Information om motionsbanorna hittar du här.

Terräng-sidan har uppdaterats med några utlåtanden från både banläggare och kontrollanter. Mera på kommande. Läs mera här.

Imorgon 15.7 är det sista dagen för anmälning till normalt pris! Bland alla anmälda lottas det ut priser! Info om anmälningen hittas i inbjudan.

Historier från de tre tävlingsområdena finns för läsning:

Del 1 | Kalapää
Del 2 | Kolnebacken
Del 3 | Saarenpää

Välkommen på Kvarkenträffen!

Kvarkenträffens pressträff

Välkomna på pressinfo

Orienteringstävlingen Kvarkenträffen ordnas detta år i Vörå, Malax och Vasa 20-22.7.

Välkomna på pressinfo tisdagen den 18 juli klockan 13.00 på hotell Rantasipi, Vasa.

På plats finns både funktionärer och deltagare.

Vänliga hälsningar,
IF Femman, Malax IF och Vaasan Suunnistajat

Informatör: Josefin Torrkulla, josefin.torrkulla(at)gmail.com, 050-5410650.
Mer info om tävlingarna finns på kvarkentrio.fi.

Hälsningar från Saara och Fredo – Vinnarparet gör olika vägval i juli

Saara Norrgrann och Frédéric Tranchand, högst på pallen 2016. (Foto: Håkan Jäntti)

Saara Norrgrann och Frédéric Tranchand, som vann Kvarkenträffens tredagarstävling i fjol, gör olika vägval i sommar. Saara ser fram emot att försvara segern, medan ”Fredo” laddar för World Games i Polen.
– Det skulle vara jättekul att springa det här året också. Med jag tror det blir omöjligt i mitt program, då jag ska delta i World Games följande vecka, säger Frédéric.
Den franske VM-medaljören stortrivdes på sin första Kvarkenträff i fjol.

Välkommen på Kvarkenträffen
– Det var tre olika terrängtyper, med olika utmaningar. Väldigt skön organisation. Jag kände mig välkommen. Bra koncept med jaktstart sista dagen! Bra priser. Bra väder – och nära vattnet för att gå och simma lite efteråt. Det var överlag mycket skönt att springa, hälsar fransmannen, som är uppvuxen i en liten by i bergen och fann samma idyll och gemenskap på Kvarkenträffen.
Efter flera år i den svenska klubben OK Hällen flyter hans svenska bra och bidrar till att Frédéric Tranchand trivs i Österbotten. Med Åbo som hemort och Paimion Rasti som klubbadress har han nu börjat studera finska – medan Närpesfödda fästmön Saara Norrgrann börjat läsa franska.

Frédéric Tranchand belönas med ett kålhuvud efter målgång på Solf IK:s tävling 2016. Mitt i bild tidigare Solf IK:aren Mikael Kvist, nu i IF Femmans färger. (Foto: Solf IK Orientering)

Fredo steget före
– Jag måste medge att han ligger steget före mig, berättar Saara.
– Jag klarar av att beställa en croque madame (varm smörgås) och säga Je suis sec comme un loup (jag är slut som en varg) efter en orienteringsträning. Men det är tydligen ett internt skämt som bara orienterare i franska landslaget kan förstå.
Årets världsmästerskap avgörs i månadsskiftet juni–juli i Estland och efter att ha återhämtat sig från en lårskada under våren tror Frédéric på att den egna formen är på stigande.
– Jag börjar också vara i god form, hälsar Saara Norrgrann. Vinterträningen har varit ganska av och an, efter en knäoperation i december. Ganska snabbt har jag kommit upp till en bra nivå, om än orken tar slut ibland.

Saara Norrgrann glad efter avverkad premiärtävling i Kvarkenträffen 2016. (Foto: Solf IK Orientering)

Saara först till fyra?
Lagom till 20 juli räknar Saara med att vara i trim för att kämpa om en fjärde inteckning i Konungens Ring.
– Som alltid trivs jag på Kvarkenträffen. Glada människor, bra banor, bra priser och det brukar allt som oftast vara en spännande avslutning. Jag hoppas att många tuffa löpare kommer med i år.
I herrarnas huvudklass är Finlandsettan Fredric Portin redan anmäld – och tre deltagare från Frankrike finns med i de övriga klasserna.

 

 

Tuukka vann kryssningen

Tolvårige Tuukka Pöytäkangas från Vaasan Suunnistajat hade tur i den första lottningen bland de anmälda till Kvarkenträffen. Tuukkaa vann Wasaline-kryssningen till Umeå för två personer med skärgårdsbord.

Mer än 150 orienterare har redan anmält sig till Kvarkenträffen 20-22.7 och deltog i utlottningen. Nästa anmälningsstopp är lördagen den 15 juli och därpå lottas flera vinster:

2 kryssningar med Wasaline

Fri logi på Hotell Norrvalla

Fri logi på Hotell Vallonia

Fri logi på Cumulus Resort Tropiclandia

Fri logi på Top Camping Vasa

2 fribiljetter till Meteorian

2 fribiljetter till Stundars

5 fribiljetter till vattenparken och badparadiset Tropiclandia

Välkommen med och vinn!