header

Portin och Wennman segrade i Kalapää – Totaltävlingen ännu öppen

Efter några regniga dagar ljusnade det till igår passligt inför den första deltävlingen i Kvarkenträffen. IF Femman stod som värd då Kalapää-skogen än en gång bjöd på knepig orientering i en tunglöpt och hal terräng. Den nya kartan från FM-stafetten ifjol utnyttjades även denna sommar, dock i den mer nordliga delen.

Fredric Portin i mål. Foto: Jens Jern

Snabbast på den 6 km långa herrbana var förhandsfavoriten Fredric Portin (Paimion Rasti), 1 minut snabbare än Samu Heiska (Veihkalahden Veikot). 2 minuter efter Portin ligger Vaajakosken Teräs Toni Saari och Juha Sorvisto. Helt felfritt kom inte Portins seger.
– Det blev en liten bom på 10:e kontrollen, kontrollen var gömd nere i sänkan, som var svår att se uppifrån, förklarade Portin i målet. Trots lite trötta ben efter ultralångloppet NUTS Pallas (55 km) så ansåg Portin att farten borde nog räcka för att tävla om segern i totalen. Att hålla fokus på orienteringen och behålla lugnet efter misstag är receptet till framgång.
Samu Heiska gjorde ett stabilt lopp och låg bara några sekunder efter Portin vid 10:e kontrollen, efter Portins miss. Men herrarna tog olika vägval till följande kontroll, där Heiskas vägval var minuten långsammare. Det avståndet förblev det samma ända in i mål.
Toni Saari gjorde sin andra start efter FM-medeldistansen i våras, där han skadade foten rätt så illa.
– Det kändes att man inte har kunnat träna några hårda träningspass på en god stund, kommenterade Toni i målet. Efter FM så har han endast deltagit i Jukola, men nu är han tillbaka efter skadan.
– Lite försiktig får man nog ännu vara med foten, idag stadigt tejpad, poängterade Saari. Helt felfritt gick det inte för Toni Saari i skogen, han gjorde en miss på ca 40 sekunder halvvägs in i loppet.
Nästan lika snabb som Toni Saari var klubbkompisen Juha Sorvisto, som var snabbast av herrarna som tog det raka vägvalet på långavståndet, där de snabbaste sprang långt runt med skogsbilsvägen.
– Jag valde att gå rakt på långavståndet, men klarade inte av att utföra det vägvalet helt felfritt, berättade Juha i målet. Även han kommenterade att terrängen var fysiskt krävande och att man måste bara orka pressa på även om det känns jobbigt. Juha, som har blickarna mot höstens tävlingar, har tränat på bra och hoppas på att tävla om topplaceringar, både nu på Kvarkenträffen som på FM senare i höst.

Heini Wennman på väg i mål. Foto: Jens Jern

På damsidan så fick vi före start beskedet att fjolårets segrare, Saara Norrgrann tvingats ge återbud på grund av en sjuk fot. Hon meddelade att hon siktar på höstens FM-tävlingar och därav måste avstå Kvarkenträffen. Även om en av förhandsfavoriterna var borta, så höll de andra förhandsfavoriterna. Heini Wennman (Pohjantähti) var snabbast på den 4,3 km långa dambanan. Hon vann med 1:24 före Kirsi Nurmi (IFK Göteborg) och 2:12 före Elli Peltomäki (Rastikarhut). Satu Tuomisto hade en svårare inledning på Kvarkenträffen, hela 5:50 efter Wennman.
– Felfritt förutom till sista kontrollen, konstaterade Wennman efteråt. Hon tyckte det var tufft ute i terrängen. Men en god sommar med mycket träning har hjälpt, så hon orkade pressa på hela vägen. Det vådar gott inför höstens FM-tävlingar, var långdistansen på Simpsiö i Lapua är en av huvudmålsättningarna.
Närmast Wennman kom Kirsi Nurmi, som studerar i Göteborg.
– En liten bom på nionde kontrollen, annars ett kontrollerat lopp, sa Kirsi efter loppet. Nyligen hemkommen från Alperna och Österrike så kändes den tuffa terrängen jobbig även för henne. Det är en ny dag imorgon och helt annan typ av terräng. Hon siktar på att ta ikapp Wenmann så det inte blir för stort avstånd i jaktstarten.

Resultat
GPS-herrar
GPS-damer