header

Lokala landslagsorienterare – och över 700 andra orienterare – tävlar i Kvarkenträffen

PRESSMEDDELANDE 18.7.2017

VM-orienterarna Fredric Portin och Kirsi Nurmi är förhandsfavoriter i årets upplaga av tredagarsorienteringen Kvarkenträffen. Portin, som tävlar för Paimion Rasti men bor i Korsholm, var 11:e på långdistansen i VM i Estland för några veckor sedan. Nurmi, som tävlar för IFK Göteborg men är hemma från Vasa, var 27:e på sprinten i sin VM-debut i Estland.

Båda två är uttagna till världscupdeltävlingarna i Lettland om en månad, men först tävlar de i Kvarkenträffen. En totalseger i Kvarkenträffen skulle bli en ny merit för båda två. Men de kommer att möta på hårt motstånd.

Närpesbördiga Saara Norrgrann är på plats för att försvara fjolårssegern. Paimion Rasti-orienteraren kan dessutom bli den första som tar hem fyra totalsegrar. Norrgrann har vunnit 2008, 2010 och 2016. En annan tuff utmanare i damklassen är Tuulia Viberg från MS Parma, som blev sjätte i damernas elitklass i orienteringsveckan FIN5 förra veckan. Räkna inte heller bort SK Pohjantähtis Heini Wennman med rötterna i Karleby.

Från arrangörsföreningarna IF Femman och Vaasan Suunnistajat kommer hemmahoppen Victoria Höstman och Satu Tuomisto. Höstman var femma totalt i damklassen 2015 och fyra 2016. Är det dags att ta plats på prispallen nu? Tuomisto, som gick på kryckor förra sommaren, vann häromveckan 18-åringarnas elitklass i FIN5.

På herrsidan kommer Paimion Rastis Frédéric Tranchand inte att försvara sin titel. Den franske VM-medaljören tävlar i stället i World Games i Polen.

Men det finns många som slåss om totalsegern i Kvarkenträffens största klass. Från Vaajakosken Terä kommer bland annat landslagsorienteraren Toni Saari och Juha Sorvisto. Duon Petri Saari (Vaajakosken Terä) och Mikko Hölsö (Ylistaron Kilpa-Veljet) är rutinerade Kvarkenträffsdeltagare som flera gånger stått på prispallen efter tre dagar. Räcker de fortfarande till?

Fia Snickars (Solf IK), Aapo Viippola (Oulun Tarmo), Eveliina Välimaa (Vaasan Suunnistajat) och Satu Tuomisto (Vaasan Suunnistajat) tävlar alla i Kvarkenträffen. Pertti Välimaa (Vaasan Suunnistajat) är tävlingsledare för den tredje tävlingen. Pernilla Tunis (IF Femman) inleder tredagarstävlingen med att vara banläggare, sedan tävlar hon de följande dagarna. Foto: Kvarkenträffen – Merenkurkun Rastipäivät

Alla kan delta i Kvarkenträffen

Över 700 orienterare, i klasser från 8 upp till 80 år, är anmälda till årets upplaga av Kvarkenträffen. Det här är femte året i rad som tävlingarna lockar fler än 600 deltagare, men första året som man når över 700.

Herrarnas huvudklass, H21, är störst, med 59 deltagare. Glädjande för framtiden är att 10-årsklassen för pojkar är näst störst med 39 anmälda, och motsvarande klass för flickor har samlat 36 deltagare.

Störst förening är IF Femman med 69 deltagare följt av Närpes OK (48), Rasti-Jussit (46) och Vaasan Suunnistajat (42). Kvarkenträffen lockar inte bara deltagare från Finland. Tio orienterare från Sverige och tre från Frankrike är anmälda.

För den som inte anmält sig på förhand och inte vill tävla finns motionsklasser varje dag. A-banan är cirka 5 kilometer, B-banan cirka 3 kilometer och RR-banan (stödrutt med ett band i terrängen som extra ledstång att orientera efter) knappt 2 kilometer. Till motionsbanorna anmäler man sig på plats med fri starttid. För de allra yngsta ordnas Skärmskoj, en bana med roliga uppgifter där de kan bekanta sig med orienteringen.

På det här sättet kan alla som vill njuta av tävlingsterrängerna i Kalapää, Vörå, på torsdag, i Kolnebacken, Malax, på fredag och i Saarenpää, Lillkyro, på lördag.

Välkomna!

IF Femman, Malax IF & Vaasan Suunnistajat

 

KVARKENTRÄFFEN 2017: Starttider, tävlingsplatser och vägvisning

Torsdag 20.7 kl. 18 • Kalapää, Vörå.
Vägvisning söderifrån vid korsningen mellan E8 och väg 725, i norr i korsningen E8 – väg 718 och från öster i korsningen mellan vägarna 718 och 725. Körtid från Vörå centrum cirka 15 minuter.

Fredag 21.7 kl. 18 • Kolnebacken, Malax.
Vägvisning från riksväg 8, 31 km söder om Vasa (Jurvakorsningen). Fem minuters körtid.

Lördag 22.7 kl. 11 • Saarenpää, Lillkyro.
Vägvisning från Lillkyro centrum, väg 717 samt Jokivarsitie.

 • I kvällstävlingarna är alla i mål omkring 20.30, i lördagens jaktstartsfinal cirka 13.30.
• Idealtiderna för huvudklasserna är 30 minuter för damer och 35 för herrar på torsdag, 35 för damer och 40 för herrar på fredag samt 40 för damer och 50 för herrar på lördag.

Informatör: Josefin Torrkulla, tel. 050-5410650, e-post josefin.torrkulla(at)gmail.com.

Mer info, startlistor, resultat och GPS-uppföljning: www.kvarkentrio.fi