header

Australier gästar Kvarkenträffen

Kirsi Nurmi jagar en andra totaltriumf på Kvarkenträffen 11–13.7. (Foto: Maritta Nurmi/Vörå kommun)

Tre kvällstävlingar i tuff konkurrens
Fem australiska landslagsorienterare, en regerande mästare och en mästerlig backlöpare sätter färg på Kvarkenträffen som startar på Majorsbacken i Malax på onsdag och når målet i Tuckur, Vörå, på fredag. I år går alla tre tävlingar på kvällstid, under en sällsynt späckad orienteringssommar.

Eliten har precis klarat VM-testerna i Lettland och nästa vecka väntar Fin 5 i Lappo och Seinäjoki. Samtidigt inleds student-VM i Kuortane – dit Australiens Michele Dawson, Olivia Sprod, Andrew Barnet, Aidan Dawson och Toby Wilson är på väg – och därpå O-ringen, den svenska femdagarsorienteringen vid Höga kusten.
Mot den bakgrunden är arrangörerna nöjda med drygt 500 förhandsanmälda.

Rusning till motionsbanorna
– Vi ser fram emot minst 100 till på motionsbanorna, som du kan anmäla dig till på plats, berättar Jyri Kytömäki som är tävlingsledare på Trontilabacken invid vattentornet i Lillkyro på torsdag.
Första start går klockan 18 varje kväll och fyra motionsbanor på mellan två och fem kilometer står till buds. På den kortaste, RR-banan, finns band att följa hela vägen. För de allra yngsta finns en Skärmskojbana på tävlingsplatsen med roliga uppgifter.

Kirsi Nurmi jagar ny seger
Bland tävlingsklasserna för alla mellan 8 och 85 år är damernas och herrarnas huvudklasser de största. De australiska landslagsorienterarna får en rejäl match mot finländska rankingtrean, Vasafostrade Kirsi Nurmi (IFK Göteborg), som vann Kvarkenträffen och vandringspriset Konungens Ring för första gången i fjol.
Trefaldiga vinnaren, Närpesbördiga Saara Norrgrann vill alltid ha ett ord med i leken – och tufft motstånd kan också väntas av hennes klubbkamrat Emma Silvennoinen (Paimion Rasti), Tiia Istolahti (MS Parma), Jenny Patana (Hiidenkiertäjät) och Julia Järveläinen (IF Femman). Med finns dessutom junioren Satu Tuomisto (Vaasan Suunnistajat), som var trea i fjol.

Se upp i backen för Patana
Herrtävlingen vanns då av Fredric Portin, som nu står över i uppladdningen för VM. Till start kommer fjolårstvåan Toni Saari (Vaajakosken Terä), som i fredags spurtade i mål som trea i Kajanalands orienteringsvecka, och Mikko Patana (Hiidenkiertäjät), som samma dag tävlade om VM-platser i sprint.
Patana vann Kvarkenträffen 2011 och har i år låtit tala om sig som Iivo Niskanens överman, sedan han var snabbast i 400-metersloppet upp till toppen av hoppbacken i Lahtis, med landslagsidrottare i många grenar bakom sig.

Ungdom och rutin i ledningen
I skogarna och backarna kring Majors, Trontila och Tuckur gör arrangörsföreningarna Malax IF, Vaasan Suunnistajat och IF Femman sitt bästa för att bjuda orienterarna högklassiga kartor och banor, i terräng där det inte har tävlats på mer än tio år.
Bland deltagarna i Malax och Lillkyro märks också IF Femmans Pernilla Tunis och Viljam Grahn. På finalen i Vörå debuterar Tunis som tävlingsledare, medan 23-årige Grahn är en av de yngsta huvudbanläggarna i Kvarkenträffens snart 50-åriga historia. Tävlingsledaren Richard Strandberg i Malax hör till de mer rutinerade.
– Jag var 22 när jag gjorde banorna år 1973, påminner Strandberg.

KVARKENTRÄFFEN 2018 • Starttider, tävlingsplatser och vägvisning

Onsdag 11.7 klockan 18.00 • Majorsbacken, Malax
Vägvisning från Strandvägen (673), 31 km söder om Vasa. Därifrån 5 min. körväg.

Torsdag 12.7 kl. 18.00 • Vattentornet – Trontilabacken, Lillkyro, Vasa
Vägvisning från Merikartvägen / Lillkyrovägen (717), 1 km från Lillkyro mot Vasa.

Fredag 13.7 kl. 18.00 • Tuckur, Vörå
Vägvisning från Vörå centrum (vägkorsningen 718/725) och i Karvsor (E8/718).

• Alla deltagare beräknas vara i mål omkring 20.30.
• Idealtiderna för huvudklasserna är 30 minuter för damer och 35 för herrar på onsdag, 35 för damer och 40 för herrar på torsdag samt 40 minuter för damer och 45 för herrar i jaktstartfinalen på fredag.

Informatör: Bengt Lillsjö, tel. 045 2174199, e-post bengt.lillsjo@netikka.fi

Mer info, startlistor (10.7), resultat och gps-uppföljning: www.kvarkentrio.fi

VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OCH TRÄFFA TÄVLINGSLEDARNA

• Richard Strandberg, Malax IF, tel. 040 5442944
• Jyri Kytömäki, Vaasan Suunnistajat, tel. 045 6709789
• Pernilla Tunis, IF Femman, tel. 050 3076963

Kvarkenträffens vandringspriser, Konungens Ringar, finns än så länge i händerna på fjolårsvinnarna Kirsi Nurmi och Fredric Portin. (Foto: Peter Sundelin)