header

Micke på frukost, Eveliina kryssar

Mångfaldige Kvarkenträffen-deltagaren och arrangören Mikael Bäck vann frukostbiljetter i utlottningen bland alla som tog del i höstens enkät. Här syns ”Micke” intill tornet på Hoppamäki i Komossa, där han var banläggare år 2014. (Foto: Tomas Lundqvist)

Tack till alla som tog del i Kvarkenträffens utvecklingsenkät. Arrangörerna fick över 50 svar, som nu ska analyseras.

Bland de som deltog utlottades två frukostbiljetter till Scandic Hotel Waskia, som vanns av Mikael Bäck. Ett bonuspris i form av en kryssning med Wasaline vanns av Eveliina Välimaa. Bland Kvarkenträffens omkring 200 arrangörer utlottades en kryssning till, med Leif Strandberg som vinnare, och frukostbiljetter, som gick till Viljam Grahn.

Grattis, allihopa.

Tyck till om Kvarkenträffen – och vinn

Toppen i Kvarkenträffen-finalen 2018: Pernilla Tunis och de sex främsta damerna. (Foto: Jens Jern)

Vilka dagar vill du ha Kvarkenträffen? På vilka distanser? Och med vilka priser?

Nu kan du vara med och tycka till, i vår enkät som pågår 1–15.10.2018.

Fyra frågor och några bonusfrågor väntar på dina svar. Bland alla som svarar lottar vi ut en frukost för två, som kan avnjutas på alla Scandic-hotell i Finland.

Välkommen att tycka till och hjälpa oss skapa en ännu bättre orienteringsupplevelse.

Enkäten är nu stängd! Tack för all feedback.

Första etappen – ”Tungt, svårt och bökigt”

Saara Norrgrann satsar på säker orientering i årets Kvarkenträffen. Hon leder damklassen efter första dagen. Foto: Josefin Torrkulla

Reporter: Josefin Torrkulla
Källa: Vasabladet (Vasabladet +nyhet)


Landslagsorienteraren Kirsi Nurmi ledde vid den första mellantiden och vid den andra – men vid den tredje hade Saara Norrgrann gått förbi.

Nurmi, IFK Göteborg, hade gjort en stor bom, långt över minuten.

– Jag fick inte detaljerna att stämma. Alla sluttningskontroller var jättesvåra, säger Nurmi.

Norrgrann vann den första deltävlingen i Kvarkenträffen. Hon var 14 sekunder snabbare än tvåan Nurmi i terrängen vid Majorsbacken i Malax.

– Hon är fysiskt starkare. I ett rent lopp hade hon säkert vunnit över mig, säger Norrgrann.

”Svårt, tungt och bökigt”, var Norrgranns första kommentar efter målgång.

– Det var svårt och smådetaljerat. Jag fick använda mig at en annan orienteringsteknik än i Åbo, säger den Närpesbördiga Paimion Rasti-orienteraren.

Hon har trappat ner sin egen satsning och jobbar vid sidan av studierna deltid som juniortränare i Turun Suunnistajat.

– Jag trivs jättebra med det, känner att jag är bra på det och är riktigt motiverad att ge vidare av det jag kan, säger Norrgrann.

Nurmis satsning ser annorlunda ut. Hon siktade på den individuella sprinten i VM, men granskningstävlingarna förra helgen resulterade bara i en plats i sprintstafettlaget.

– Efter en helg så i underkant var jag motiverad att ta nya chanser att orientera bra, säger Nurmi som fortsätter med den svenska orienteringsveckan O-ringen efter Kvarkenträffens tre tävlingar.

Segraren Tuomo Istolahti (till höger) kom ikapp trean Mikko Hölsö i Malaxterrängen. Foto: Josefin Torrkulla

Tuomo Istolahti, Kangasala SK, vann herrklassen med ett lopp utan större misstag. Endast på ett ställe i skogen var ha osäker och stannade. Däremot har han varit osäker på vad kroppen håller för. Problem med vaden har begränsat löpningen i snart en månad.

– Jag är i alla fall anmäld till alla tre dagar, säger Istolahti som aldrig varit bättre än trea totalt.

Redan i första deltävlingen försvann en av förhandsfavoriterna. Toni Saari, Vaajakosken Terä, stämplade fel och diskades.

– Det finns många hårda motståndare kvar. Patana, Hölsö … och brorsan, säger Tuomo Istolahti.

Mikko Patana blev tvåa i går, Mikko Hölsö trea och Heikki Istolahti trettonde.

– Jag är 1.20 efter så i morgon gäller det att minska avståndet så att jag får ett så bra utgångsläge som möjligt på fredag, säger Patana.

Kvarkenträffen fortsätter i Lillkyro på torsdag och i Tuckur, Vörå, på fredag.

Michele på lunch, Renno på tidsresa

Grattis, alla vinnare i Kvarkenträffen. Michele Dawson vann lunchen vid Replotbron, Renno Merenäkk en familjebiljett till Stundars. Resultaten av utlottningen bland alla anmälda hittar du här.

Toughest Orienteering – särskilt för dig

Välkommen till Toughest Orienteering i Vörå 17.8.2018 – världens första hinderbanelopp med karta och kompass för tvåpersonerslag – där du som deltar i Kvarkenträffen får rejäl rabatt.

+ Vinnarna i damklassen och herrklassen på Kvarkenträffen 11–13.7.2018 belönas med fri start och får bilda ett lag i Toughest Orienteering. (Om någondera inte kan delta går chansen till orienteraren på följande placering i klassen.)

Ordinarie pris per person är 145 euro och du som deltar i Kvarkenträffen får 35 % rabatt då du använder koden CMQVUF.

Kom med och upplev något unikt i de sköna orienteringsmarkerna kring Norrvalla.

+ Läs mera och anmäl dig på: http://www.toughest.se/events/toughest-orienteering

Australier gästar Kvarkenträffen

Kirsi Nurmi jagar en andra totaltriumf på Kvarkenträffen 11–13.7. (Foto: Maritta Nurmi/Vörå kommun)

Tre kvällstävlingar i tuff konkurrens
Fem australiska landslagsorienterare, en regerande mästare och en mästerlig backlöpare sätter färg på Kvarkenträffen som startar på Majorsbacken i Malax på onsdag och når målet i Tuckur, Vörå, på fredag. I år går alla tre tävlingar på kvällstid, under en sällsynt späckad orienteringssommar.

Eliten har precis klarat VM-testerna i Lettland och nästa vecka väntar Fin 5 i Lappo och Seinäjoki. Samtidigt inleds student-VM i Kuortane – dit Australiens Michele Dawson, Olivia Sprod, Andrew Barnet, Aidan Dawson och Toby Wilson är på väg – och därpå O-ringen, den svenska femdagarsorienteringen vid Höga kusten.
Mot den bakgrunden är arrangörerna nöjda med drygt 500 förhandsanmälda.

Rusning till motionsbanorna
– Vi ser fram emot minst 100 till på motionsbanorna, som du kan anmäla dig till på plats, berättar Jyri Kytömäki som är tävlingsledare på Trontilabacken invid vattentornet i Lillkyro på torsdag.
Första start går klockan 18 varje kväll och fyra motionsbanor på mellan två och fem kilometer står till buds. På den kortaste, RR-banan, finns band att följa hela vägen. För de allra yngsta finns en Skärmskojbana på tävlingsplatsen med roliga uppgifter.

Kirsi Nurmi jagar ny seger
Bland tävlingsklasserna för alla mellan 8 och 85 år är damernas och herrarnas huvudklasser de största. De australiska landslagsorienterarna får en rejäl match mot finländska rankingtrean, Vasafostrade Kirsi Nurmi (IFK Göteborg), som vann Kvarkenträffen och vandringspriset Konungens Ring för första gången i fjol.
Trefaldiga vinnaren, Närpesbördiga Saara Norrgrann vill alltid ha ett ord med i leken – och tufft motstånd kan också väntas av hennes klubbkamrat Emma Silvennoinen (Paimion Rasti), Tiia Istolahti (MS Parma), Jenny Patana (Hiidenkiertäjät) och Julia Järveläinen (IF Femman). Med finns dessutom junioren Satu Tuomisto (Vaasan Suunnistajat), som var trea i fjol.

Se upp i backen för Patana
Herrtävlingen vanns då av Fredric Portin, som nu står över i uppladdningen för VM. Till start kommer fjolårstvåan Toni Saari (Vaajakosken Terä), som i fredags spurtade i mål som trea i Kajanalands orienteringsvecka, och Mikko Patana (Hiidenkiertäjät), som samma dag tävlade om VM-platser i sprint.
Patana vann Kvarkenträffen 2011 och har i år låtit tala om sig som Iivo Niskanens överman, sedan han var snabbast i 400-metersloppet upp till toppen av hoppbacken i Lahtis, med landslagsidrottare i många grenar bakom sig.

Ungdom och rutin i ledningen
I skogarna och backarna kring Majors, Trontila och Tuckur gör arrangörsföreningarna Malax IF, Vaasan Suunnistajat och IF Femman sitt bästa för att bjuda orienterarna högklassiga kartor och banor, i terräng där det inte har tävlats på mer än tio år.
Bland deltagarna i Malax och Lillkyro märks också IF Femmans Pernilla Tunis och Viljam Grahn. På finalen i Vörå debuterar Tunis som tävlingsledare, medan 23-årige Grahn är en av de yngsta huvudbanläggarna i Kvarkenträffens snart 50-åriga historia. Tävlingsledaren Richard Strandberg i Malax hör till de mer rutinerade.
– Jag var 22 när jag gjorde banorna år 1973, påminner Strandberg.

KVARKENTRÄFFEN 2018 • Starttider, tävlingsplatser och vägvisning

Onsdag 11.7 klockan 18.00 • Majorsbacken, Malax
Vägvisning från Strandvägen (673), 31 km söder om Vasa. Därifrån 5 min. körväg.

Torsdag 12.7 kl. 18.00 • Vattentornet – Trontilabacken, Lillkyro, Vasa
Vägvisning från Merikartvägen / Lillkyrovägen (717), 1 km från Lillkyro mot Vasa.

Fredag 13.7 kl. 18.00 • Tuckur, Vörå
Vägvisning från Vörå centrum (vägkorsningen 718/725) och i Karvsor (E8/718).

• Alla deltagare beräknas vara i mål omkring 20.30.
• Idealtiderna för huvudklasserna är 30 minuter för damer och 35 för herrar på onsdag, 35 för damer och 40 för herrar på torsdag samt 40 minuter för damer och 45 för herrar i jaktstartfinalen på fredag.

Informatör: Bengt Lillsjö, tel. 045 2174199, e-post bengt.lillsjo@netikka.fi

Mer info, startlistor (10.7), resultat och gps-uppföljning: www.kvarkentrio.fi

VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OCH TRÄFFA TÄVLINGSLEDARNA

• Richard Strandberg, Malax IF, tel. 040 5442944
• Jyri Kytömäki, Vaasan Suunnistajat, tel. 045 6709789
• Pernilla Tunis, IF Femman, tel. 050 3076963

Kvarkenträffens vandringspriser, Konungens Ringar, finns än så länge i händerna på fjolårsvinnarna Kirsi Nurmi och Fredric Portin. (Foto: Peter Sundelin)

Ännu hinner du med på årets äventyr

Anmälningsdeadline till normala priser slutar på söndag den 8.7 kl 23.59. Anmälan via IRMA. Inbjudan innehåller mera information om anmälningen. OBS: 8RR är 8RRS i IRMA och betyder att orienteraren får springa med eller utan följeslagare.

Tre kvällars äventyr

Kvarkenträffen besöker i år Majorsbacken i Malax, Vattentornsbacken i Lillkyro samt Tuckur i Vörå. Våra berättare har hittat intressant information om dessa platser. Deras berättelser går att läsa här:

Mellan tävlingarna finns det möjlighet att bekanta sig med Kvarkens skärgård eller äventyra t.ex. på Vasklot. På sidan Se, njut och lär har vi samlat olika aktiviteter för de intresserade. Och för att orka orientera följande dag, har vi några goda erbjudanden på Logi-sidan.

Tävlingsinformation

  • De preliminära tävlingsdirektiven finns nu publicerade med banlängder.
  • Kartklipp och bilder från de olika terrängerna finns på Terräng-sidan.
  • Motionsorienterarna har egna direktiv här.
  • En lista på alla priser som delas ut under tävlingarna har publicerats. Sidan kommer att uppdateras senare med en lista på alla vinnare av utlottningspriser.

Välkommen!

Äventyr för Alisa och Topi, kryssning för Jouni

Grattis, Alisa Ruutiainen (D12), Topi Harju (H12TR) och Jouni Hongell (H60). Ni är de första vinnarna i Kvarkenträffen 2018.
Bland alla som anmält sig senast 18.6 utlottades två fribiljetter till äventyrsparken Zip Adventure Park som vanns av Alisa och Topi. Jouni vann kryssningen för två med Wasaline mellan Vasa och Umeå, inklusive skärgårdsbuffé.
Priserna fås i Infon på första tävlingsdagen 11.7 – eller enligt överenskommelse med Pia Lind (pia(at)enlund.fi).
Nästa anmälningsstopp är fredag 6.7, varpå vi lottar ut flera presentkort och fribiljetter till båten, äventyrsparken, hotell, bad och populära besöksmål i Kvarkenregionen.

Välkommen med och vinn!

Anmäl dig och vinn – kryssning eller äventyr

Måndagen den 18 juni är första anmälningsstopp för Kvarkenträffen 2018. Alla som anmält sig då är med i utlottningen av en Sverigekryssning och fribiljetter till en äventyrspark.

Passa på och anmäl dig till billigare pris till och med 18.6 – kolla in tabellen här nedanför. Samtidigt kan du vinna en tur–returresa mellan Vasa och Umeå för två personer. Wasaline välkomnar dig ombord på Wasa Express, med buffémiddag vid Micke Björklunds skärgårdsbord.

Bland de yngre deltagarna som anmält sig tidigt utlottas två biljetter till Zip Adventure Park i Vasa. Hjärtligt välkomna till äventyrsparken i Vasklotskogen.

– 18.6 – 6.7 – 8.7 kl 16
Klass 3 dagar 1 dag 3 dagar 1 dag 3 dagar 1 dag
21-85 42€ 17€ 50€ 20€ 84€ 34€
16-20 27€ 11€ 35€ 14€ 54€ 22€
-14 20€ 8€ 26€ 12€ 40€ 16€

Välkommen till Kvarken!

Anmäl dig här.
Kasta loss och njut med

Klättra högt bland träden i

Fredagsfinal på Kvarkenträffen

Tre kvällstävlingar 11–13 juli 2018

Efter 47 år med lördagstävlingar backar Kvarkenträffen i almanackan. I år avgörs Österbottens största årliga orienteringsevenemang från onsdag till fredag, 11–13 juli. Alla tre tävlingar går på kvällstid, med start från klockan 18.

– Torsdags- och fredagskvällarna har länge lockat fler deltagare än lördagsfinalen som startat klockan 11, säger rutinerade tävlingsledaren Richard Strandberg i Malax IF.

Samtidigt får orienterarna möjlighet att delta i tre högklassiga arrangemang i rad kring den 63:e breddgraden, då Fin 5 avgörs i Lappo och Seinäjoki 15–20 juli och O-ringen vid Höga kusten, med Örnsköldsvik som centralort, 21–27 juli.

Majors, Lillkyro, Tuckur

Skådeplatser för Kvarkenträffen 11–13 juli är Majorsbacken i Malax, Vattentornsbacken i Lillkyro och Tuckur i Vörå, där de erkänt fina bergen intill Norrvalla fortsätter. Alla terrängområden har sparats för tävling under mer än ett decennium.

– Vi vill bjuda det bästa i våra marker, med bra kvalitet på kartor och banor, säger Viljam Grahn, som är banläggare för finalen i Vörå.

Över 900 deltagare

God stämning och lokala läckerheter till alla deltagare bidrog också till Kvarkenträffens rekordsiffror senaste sommar, då de tre tävlingarna sammanlagt lockade över 900 orienterare. Allt fler väljer motionsbanor, med anmälan på plats. De utökas i år med en lätt 2-kilometersbana.

Regerande mästare i huvudklasserna, med jaktstart och vandringspriserna Konungens Ringar är VM-deltagarna Kirsi Nurmi och Fredric Portin.

Varmt välkomna

Arrangörerna Malax IF, Vaasan Suunnistajat och IF Femman riktar ett varmt tack till alla deltagare och engagerade, med önskan om en god ny säsong: Välkomna till världsarvsbygden 11–13.7.2018.

 Preliminär inbjudan

 Terrängbeskrivningar

Informatör: Bengt Lillsjö, tel. +358(0)45 217 4199, e-post bengt.lillsjo(at)netikka.fi

VM-orienterarna Kirsi Nurmi och Fredric Portin var först i mål i Kvarkenträffen 2017. Sommaren 2018 flyttar finalen från lördag till fredag kväll. (Foto: Peter Sundelin)