header

Foton, enkäten och skärmträffen

Ett stort tack till alla som deltagit eller varit med och ordnat tävlingen. Det blev många fina resultat.

De tre bästa placeringarna i huvudserien var:

H21A 5,86 km

  1.   Portin Fredric   PIF     38:01      
  2.   Istolahti Jaakko  KangSK  40:06  +02:05 
  3.   Hall Andreas    HiKi     40:37  +02:36

D21A 4,94 km

  1.  Kriikkula Johanna  RasKu   45:29      
  2.  Portin Laura      PIF     46:29  +01:00 
  3.  Autio Henna      RasKu   48:46  +03:17 

Kolla alla placeringar och mata in din rutt i rutthärveln härifrån: Startlistor & Resultat

Foton från tävlingen (fotograf Maritta Nurmi.) Foton får användas i sociala medier med gott omdöme, om man nämner fotografens namn samt och att bilderna inte används i kommersiellt syfte:

https://photos.app.goo.gl/XqtgwGntaWq9mDUz5

Vi skulle uppskatta om ni ännu tar er tid att ge feedback av tävlingen, så att vi kan kan förbättra oss inför nästa års jubileumstävling den 21-23.7 då Kvarkenträffen fyller 50 år!

Om du vill ta revansch eller om du inte kunde delta i tävlingen, har du chans att testa banan på skärmträffen nu på torsdag 23.7. Det är också möjligt att för första gången under detta Corona-år att ta tid med emit. Starten är mellan kl 17-19 och målgång öppet till kl 20.30. Anmälning och betalning sker helst via rastilippu.fi. Man kan också ännu hämta kartor från Cycli. Skärmarna finns kvar i skogen i en vecka.

Från och med augusti kommer vi att ha detta system varje vecka: skärmarna och emiten finns i skogen från kl 17, den sista starten är kl 19 och mål stänger kl 20.30. Skärmarna lämnas i skogen till föjande onsdagkväll. Obs! Vassors kvällsorientering den 30.7 – 5.8 genomförs ännu utan tidtagning.

Tävlingskarta från 1983

Här är 1983 års kartan för H21B klassen. Tävlingen hölls i samma terräng som årets Kvarken-rastit. Orienteraren som då ritade sin rutt på kartan är också med i årets tävling!
Obs! Detta år går inte banorna över vägen 😅

Banmästarens tankar 1

Träsken i tävlingsterrängen är ganska torra. En del av kartan är krävande eftersom terrängen är mycket detaljrikt!

Området har några djurstigar, som inte är utmärkta på kartan. Alla stenar är inte utmärkta på kartan, bara tydligt avskilda och de allra största.

Kvarkenrastit lö 18.7.2020: tävlingsinbjudan har publicerats

Inbjudan finns här och anmäl dig via Irma.

På förmiddagen HD55 och äldre: https://irma.suunnistusliitto.fi/irma/public/competition/view?id=25084

På eftermiddagen HD8 – HD50: https://irma.suunnistusliitto.fi/irma/public/competition/view?id=25113

Ännu finns det plats till alla klasser!

Kvarkenträffens final: Portin tog enkelt hem segern medan Norrgrann bjöd på en riktig nagelbitare

Kvarkenträffens avslutande deltävling bjöd på Malax kanske bästa terräng och strålande vackert väder. Hettan gjorde att de flesta sprang i endast nummervästen, en numera klassisk företeelse i Kvarkenträffen.

Fredric Portin tog sist och slutligen enkelt hem segern i årets upplaga av Kvarkenträffen. (Foto: Håkan Jäntti)

Fredric Portin (Pargas IF) kunde enkelt löpa hem segern och utökade sin ledning på 3.54 till en överlägsen segermarginal på 7.02! Samtidigt presterade han också den snabbaste etapptiden (42.32). Samu Heiska (Vehkalahden Veikot) som gick ut som andra kunde också han ohotat ta hem andra platsen då tredje startande Toni Saari (Paimion Rasti) hade en sämre dag och dök till en sjunde plats i sammandraget efter en över 4 minuter stor bom ungefär halvvägs på banan. Istället tog fjärde startande Samuel Heinonen (Paimion Rasti) hem tredje platsen efter att ha slagit femte startande Andreas Hall (IFK Lidingö SOK) i en långspurt från näst sista kontrollen.

Saara Norrgrann är nöjd efter att ha kunnat avgöra i skogen och inte behövt spurta mot Jenny Patana om segern. (Foto: Håkan Jäntti)

Saara Norrgrann (Paimion Rasti) gick ut med en marginal på 1.48 till Tuija Kuusela (Rastikarhut) och 2.18 till Jenny Patana (Hiidenkiertäjät). Avgörandet blev en riktig nagelbitare då alla tre löpare var mer eller mindre tillsamman halvvägs in i loppet efter en nästan tre minuters bom av Norrgrann. Allt såg ut att sluta i en spurtstrid mellan Patana och Norrgrann men vid tredje sista kontrollen kunde Norrgrann komma ifrån en bommande Patana. Segermarginalen blev slutligen 1.35. Tredjeplatsen togs hem av Kuusela.

Fredric Portin fick sin andra inristning i Konungens Ring medan Saara Norrgrann nu har hela fem inristningar, fler än någon annan! (Foto: Håkan Jäntti)

+ Läs mera i Vasabladet

+ Lue lisää Pohjalaisesta

Tyck till om Kvarkenträffen – och vinn

Ella Nurmi intervjuar Kirsi Nurmi, vinnare i Kvarkenträffen 2017. Nästa år firar tävlingarna jubileum. (Foto: Maritta Nurmi)

Vilken tid på dygnet vill du ha Kvarkenträffen? På vilka distanser? Och vad annat önskar du, inför vårt jubileum 2020?

Var med och tyck till i vår enkät som pågår 26.7–5.8.2019. Också du som inte kunde delta i år är välkommen med åsikter.

Fyra frågor och några bonusfrågor väntar på dina svar. Bland alla som svarar lottar vi ut två restaurangpresentkort på 50 euro, som kan avnjutas på alla Scandic-hotell i Finland.

Välkommen och bidra till en ännu bättre orienteringsupplevelse – och fina jubileumsarrangemang.

Till enkäten …

Kvarkenträffen, dag två: Portin sprängde banken och Norrgrann gled upp i topp

Kvarkenträffens andra deltävling bjöd på fin och relativt snabb terräng i uppemot 30-gradig hetta i Monå, Nykarleby.

Fredric Portin visade mästarklass på Kvarkenträffen i sina forna hemtrakter. (Foto: Peter Sundelin)

I herrklassen klarade Nykarlebysonen Fredric Portin (Pargas IF) hettan bäst: Han utklassade det övriga startfältet och var snabbast på varje kontrollavstånd! Topptrion bestod av samma namn som dag ett då Samu Heiska kom på andra plats (+4.12) och Toni Saari, som led i värmen, blev tredje (+5.57). Portin sa sig ha trott på en jämn dust hela vägen, men får nu koncentrera sig på att bevaka ledningen i fredagens jaktstart. Där går han ut 3.54 före Heiska och 5.26 före Saari.

Saara Norrgrann (Paimion Rasti) och Jenny Patana (Hiidenkiertäjät) gick en tät kamp om segern i damklassen. Norrgrann var i ledning större delen av loppet men segermarginalen blev till slut endast 11 sekunder. Tätduon sprang rätt så rena lopp medan första dagens vinnare Tuija Kuusela (Rastikarhut) hann med en krok på en minut och var 2.14 efter Norrgrann. Inför jaktstarten leder den fyrfaldiga Kvarkenträffenmästaren från Närpes nu med 1.48 till godo på Kuusela och 2.18 till Patana.

Saara Norrgrann led av smärta då hon stämplade sig i mål. (Foto: Peter Sundelin)

Saara Norrgrann bidrog till att öka spänningen då hon halkade vid bron på väg in på målområdet. Efter målgång haltade hon till förstahjälpen och tillbringade resten av aftonen inför finalen med ispåsar på höft och knä.

Malax IF:s finalkväll blir ännu hetare, med upploppet rakt under solen. Rejäl vätsketankning och bredbrättade solhattar rekommenderas.

 • Torsdagens final startar klockan 18, med gps-uppföljning och liveresultat på kvarkentrio.fi.

+ Läs mera i Vasabladet

Kuusela och Saari vinnare i Kvarkenträffens första deltävling

Kvarkenträffens första deltävling bjöd på utmanande orientering i detaljrik terräng i Lillkyro i Vasa. I damklassen togs segern av Tuija Kuusela (Rastikarhut), 26 sekunder före fjolårsvinnaren Saara Norrgrann (Paimion Rasti), som inte hade sin bästa dag.
Jenny Patana (Hiidenkiertäjät) var trea, 2.33 efter Kuusela. Den i trion som klarar sig med minst misstag i de två återstående tävlingarna har en mycket bra chans på totalsegern.

Saara Norrgrann ser fram emot stigande form då Kvarkenträffen fortsätter. (Foto: Peter Trompari)

Bland herrarna toppade två av Kyrolandets söner: Toni Saari (Paimion Rasti) – som stämplade fel i första deltävlingen i fjol – fick revansch efter en tät kamp med Samu Heiska (Vehkalahden Veikot). Marginalen blev slutligen 13 sekunder till Saaris fördel.
Fredric Portin (Pargas IF) slutade trea, slagen med 31 sekunder, efter att ha förlorat en minut på ett dåligt vägval halvvägs på banan (se kartan). Dessa tre har ett övertag på mer än två minuter till de närmast jagande och har favorittrycket på sig inför deltävling två i Nykarleby – där Portin växt upp.

Toni Saari orienterade med lätta steg hem segern i premiärtävlingen. (Foto: Peter Trompari)

 • Du kan följa torsdagens tävling med start klockan 18 via GPS-uppföljning och liveresultat på kvarkentrio.fi.

+ Läs mera i Vasabladet

+ Klikkaa Pohjalainen ja lue lisää kilpailusta ja ratamestari Eveliina Välimaasta

Vinnare i vattenparken, till stranden på torsdag

Grattis Elsie, Rasmus, Helka, Linnea och Emilia – ni vann fribiljetterna till Tropiclandia-badet och vattenparken. Alla 24 vinnare i Kvarkenträffens utlottningar hittar du här.

Tropiclandia ger alla deltagare rabatt under tävlingsdagarna, läs mera här.

Och kolla de uppdaterade tävlingsdirektiven, där du finner vägen från torsdagens tävling till havet.

Välkommen – mellan skärmarna och vågorna.

PRESSMEDDELANDE: Kvarkenträffen 24–26.7.2019

Saara Norrgrann kan ta femte totalsegern i Kvarkenträffen

Saara Norrgrann segrade i Kvarkenträffen i fjol. Det var hennes fjärde totalseger – de tidigare kom 2008, 2010 och 2016.

Redan då blev Paimion Rasti-orienteraren historisk. Ingen annan har lyckats vinna tredagarstävlingen fyra gånger. Nu bor hon på Brändö i Vasa, och kan på riktigt prata om hemmaplan i Kvarkenträffen. Hon hör också till förhandsfavoriterna när årets upplaga startar på onsdag i Lillkyro.

Saara Norrgrann är den enda ur fjolårets tättrio som ställer upp, då fjolårstvåan Kirsi Nurmi och trean Tiia Istolahti tävlar i svenska O-ringen. Men Norrgrann har en stark utmanare i Hiidenkiertäjäts Jenny Patana.

Patana, som bor i Seinäjoki, gjorde bland annat en bra tävling i sprintstafetten i världscupen i Helsingfors tidigare i somras. Hennes lag var bäst av de finländska, med en sjätteplacering i hård internationell konkurrens.

– Jag har har inte funderat på en femte totalseger. Jag är inte i lika bra form som i fjol, men jag är inte i dålig form heller. Jag har tävlat jättelitet i sommar, men jag ser fram emot att springa tre bra tävlingar i Kvarkenträffen. Jag räknar med hårt motstånd av Jenny, säger Saara Norrgrann.

Bland damerna finns också Satu Tuomisto – Vaasan Suunnistajat-tjejen som deltog i juniorernas världsmästerskap i skidorientering i vintras.

Saara Norrgrann dansade i mål som vinnare i Kvarkenträffen 2018. I år har hon chans på en femte totalseger. (Foto: Peter Sundelin)

Tufft startfält i herrklassen

Herrarnas huvudklass, där 28 orienterare är anmälda till samtliga deltävlingar, håller mycket hög klass. Toni Saari, Paimion Rasti, Fredric Portin, Pargas IF, Samu Heiska, Vehkalahden Veikot och Samuel Heinonen, Paimion Rasti, tillhör de största förhandsfavoriterna.

Med i startfältet finns också fjolårssegraren Mikko Patana från Hiidenkiertäjät och Ylistaron Kilpa-Veljets Kvarkenträffenveteran Mikko Hölsö, som var totaltrea för ett år sedan.

Saari stämplade fel i den första deltävlingen i fjol, och hans chanser till en totalseger försvann då. Nu har han visat bra form, och var sjua i finländska mästerskapen på medeldistans i Taivalkoski för en dryg månad sedan.

I den tävlingen slutade Fredric Portin nia.

Samuel Heinonen och Samu Heiska höll mycket hög nivå i VM-granskningen på långdistans i Joensuu på midsommaraftonen. Då var Heinonen trea och Heiska sexa.

Portin ser fram emot tre dagar med bra motstånd i Kvarkenträffen.

– Herrtävlingen håller väldigt hög klass. Det är jättekul att startfältet är så här bra. Den som ska ta hem totalsegern den här gången kommer verkligen att få kämpa, säger Fredric Portin.

Han har inte gjort så många hela Kvarkenträffen under sin karriär, och det har bara blivit en totalseger. Den kom för två år sedan.

– Jag har minskat på min träning, men fortsatt med de intensiva passen. De har hållit min prestationsförmåga uppe. Återhämtningen är ett frågetecken då det blir tävlingar tre dagar i följd, säger Portin.

Kvarkenträffen för honom åter till hemtrakterna, då torsdagens tävling går i Monå i Nykarleby. Samtliga dagar är det medeldistans på programmet, och fredagsfinalen i Malax bjuder på jaktstart i herrarnas och damernas huvudklasser samt 20-, 18- och 16-årsklasserna.

Tävlingarna startar klockan 18 varje kväll och arrangeras av Vaasan Suunnistajat, IF Femman och Malax IF.

Totalt är 523 deltagare förhandsanmälda – exakt lika många som i fjol. Därtill väntas långt över 100 till motionsbanorna för alla åldrar som erbjuds på plats. Deltagarrekordet är från 2017 då mer än 900 orienterare ställde upp i Kvarkenträffen.

Fredric Portin stämplar in som etta i Kvarkenträffen 2017. Nu ser han fram emot tufft motstånd. (Foto: Jens Jern)

KVARKENTRÄFFEN 2019 • Tävlingar, vägvisning och kontaktpersoner

Deltävling 1, onsdag 24.7
Ojaniemi, Lillkyro, Vasa
Vägvisning från Vöråvägen 370, körtid 3 minuter, samt från Älvstrandsvägen 20 (Jokivarsitie), körtid 6 minuter.
Arrangör: Vaasan Suunnistajat
Tävlingsledare Peter Trompari, tel. 040 5929316
Banläggare: Kalevi Mäki-Maunus, Eveliina Välimaa och Pertti Välimaa

Deltävling 2, torsdag 25.7
Monå, Nykarleby
Vägvisning från Kanäsvägen (7270) till Monå. Från riksväg E8 cirka 8 minuters körtid.
Arrangör: IF Femman
Tävlingsledare: Eero Hakala, tel. 040 5522512
Banläggare: Peter Sundelin och Viljam Grahn

Deltävling 3, fredag 26.7
Haikne, Malax
Vägvisning från väg 673, Strandvägen 1930 (30 km söder om Vasa).
Arrangör: Malax IF
Tävlingsledare: Bengt Lillsjö, tel. 045 217 4199
Banläggare: Richard Strandberg

 • Alla deltagare beräknas vara i mål omkring 20.30.
 • Idealtiderna för huvudklasserna är 30 minuter för damer och 35 för herrar på onsdag, 35 för damer och 40 för herrar på torsdag samt 40 minuter för damer och 45 för herrar i jaktstartfinalen på fredag.
 • Mer info, startlistor och gps-uppföljning på Kvarkenträffens webbplats: www.kvarkentrio.fi

Informatör: Ulf Stenbacka, tel. 040 6692001

+ Läs mera i Vasabladet